W Swołowie koło Słupska w niedzielę, 10 listopada rozpoczęła się kolejna odsłona świętowania, które ma swoich fanów nie tylko na Pomorzu. Kulinarna biesiada z muzyką na żywo przyciąga tłumy. Przede wszystkim fanów gęsiny, która króluje tu we wszelkich odmianach.
„Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”. Wielkie świętowanie w Swołowie
Można degustować na miejscu, przy muzyce, można kupić, a jest z czego wybierać. Mamy: gęsie okrasy, smalce gęsie i smarowidła, pierogi i kartacze z gęsiną, gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone i faszerowane, półgęski wędzone na zimno, wędliny z gęsiny, galarety, pasztety z gęsi oraz zupy na gęsinie. Dostępne są też potrawy z gęsich podrobów. To prawdziwy festiwal pomorskiej kuchni!
Ideą imprezy jest kultywowanie i podtrzymywanie tradycji – nie tylko kulinarnych – Pomorza poprzez zabawę, spotkanie. To, jak uważają organizatorzy, najlepsza forma nauki o historii regionu.
Impreza potrwa do poniedziałku, 11 listopada.
Godz. 10.00-17.00.
Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie
Bilet wstępu w cenie 10 zł.
Organizatorami wydarzenia są Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie (oddział Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku) oraz Zagroda Inicjatyw Twórczych (instytucja Centrum Kultury Gminy Redzikowo), a partnerem Starostwo Powiatowe w Słupsku. Impreza została objęta honorowym patronatem marszałka województwa pomorskiego Mieczysława Struka.
Napisz komentarz
Komentarze