W 2023 roku w województwie pomorskim skontrolowano jak dotąd 141 automatów do lodów, przeprowadzając 143 kontrole sanitarne.
- Zgodnie z danymi przekazanymi przez powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne pod nadzorem znajduje się 268 automatów do lodów – mówi Zbigniew Zawadzki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.
Jak wyjaśnia rzecznik, podczas kontroli zakładów, które produkują i sprzedają lody z automatu sprawdzane są warunki higieniczne produkcji lodów oraz zachowanie higieny podczas oferowania ich konsumentom oraz kontrolowana jest dokumentacja dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych, a także procedur opartych na zasadach systemu HACCP.
- Kontrolowana jest czystość bieżąca pomieszczeń, urządzeń i sprzętu, zaopatrzenie zakładu w wodę oraz badania wody, wyniki badania lodów przeprowadzane przez przedsiębiorców w ramach kontroli wewnętrznej, warunki do higienicznego mycia i osuszania rąk, warunki i sposób przeprowadzania procesów mycia i dezynfekcji maszyny do lodów oraz sprzętu, higiena osobista oraz stan zdrowia personelu, szkolenia stanowiskowe personelu, usuwanie odpadów, terminy przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości żywności, warunki przechowywania żywności, zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego – wymienia Zbigniew Zawadzki. - Kontrolowane są procedury opracowane przez zakład oraz prowadzone zapisy.
Kontrolowana jest czystość bieżąca pomieszczeń, urządzeń i sprzętu, zaopatrzenie zakładu w wodę oraz badania wody, wyniki badania lodów przeprowadzane przez przedsiębiorców w ramach kontroli wewnętrznej, warunki do higienicznego mycia i osuszania rąk, warunki i sposób przeprowadzania procesów mycia i dezynfekcji maszyny do lodów oraz sprzętu, higiena osobista oraz stan zdrowia personelu (...)
Zbigniew Zawadzki / rzecznik WSSE w Gdańsku
Działania kontrole odbyły się bez wcześniejszych zapowiedzi.
- Jedynie kontrole przeprowadzane na wniosek podmiotu o zatwierdzenie zakładu przeprowadzane są po wcześniejszym umówieniu się z przedsiębiorcą (zakład jest przygotowany do rozpoczęcia działalności, ale jeszcze nie przetwarza się ani nie serwuje w nim żywności) - dodaje rzecznik.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Przekroczenie liczby bakterii kałowych w lodach na Pomorzu!
Nieprawidłowości stwierdzono podczas 35 kontroli. Dotyczyły one: braku higieny osobistej pracowników, braku lub nieprawidłowych wyników badań lodów z produkcji próbnej, braku wyników badania wody, żywność po upływie terminu przydatności do spożycia, braku opracowanej procedury mycia i dezynfekcji urządzeń oraz procedur opartych na zasadach systemu HACCP, braku szkoleń pracowników.
- W jednym przypadku stwierdzono szereg naruszeń wymagań higienicznych, które spowodowały, że przedsiębiorca wstrzymał produkcję lodów – dodaje Zbigniew Zawadzki. - W zakresie zanieczyszczeń mikrobiologicznych zbadano 160 próbek lodów, w tym 30 próbek lodów z automatu. Wszystkie zbadane próbki lodów spełniały kryteria bezpieczeństwa żywności, co oznacza, że nie stwierdzono bakterii chorobotwórczych Listeria monocytogenes lub Salmonella.
Na co powinno się zwracać uwagę, kiedy wybieramy się lody?
- Przy zakupie lodów należy wrócić uwagę na higienę osobistą personelu oraz sposób sprzedaży/podawania lodów, a także czystość w miejscu serwowania lodów – wyjaśnia rzecznik. - Należy unikać miejsc, gdzie mamy wyraźne sygnały, że osoby tam pracujące nie dbają o higienę.
Napisz komentarz
Komentarze