Część osób pracujących przy produkcji i sprzedaży lodów niedokładnie myje ręce. Taki wniosek nasuwa się po przeanalizowaniu wyników kontroli automatów z lodami w pomorskich miejscowościach.
- W okresie od 1 maja 2022 roku pobrano łącznie 120 próbek do badań mikrobiologicznych, z których 60 zostało zdyskwalifikowanych w związku z przekroczeniem liczby Enterobacteriaceae - informuje Anna Obuchowska, zastępca Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. - Zdyskwalifikowane próbki zostały pobrane w powiatach: lęborskim (15); bytowskim i człuchowskim po 10 próbek; m. Gdańsk, słupskim, nowodworskim, kwidzyńskim, starogardzkim po 5 próbek.
Podobnie było w 2021 roku. Wówczas na terenie województwa pomorskiego skontrolowano 101 automatów przeprowadzając 117 kontroli i rekontroli, w tym 2 kontrole interwencyjne. Podczas kontroli pobrano 140 próbek do badań mikrobiologicznych, z czego 70 uległo dyskwalifikacji w związku z przekroczeniem liczby Enterobacteriaceae w pobranych próbkach. Najwięcej próbek uległo dyskwalifikacji w powiecie Nowy Dwór Gdański (15), natomiast w powiatach miejskich Gdańsk, Gdynia, Sopot, powiecie kartuskim i puckim po 10 i próbek 5 w lęborskim.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Sukces gdańskich neurologów. Leki spowodowały cofnięcie objawów udaru mózgu
Kontrole automatów do lodów przeprowadzane są zgodnie z harmonogramem lub w ramach kontroli interwencyjnych. Do oceny jakości zdrowotnej lodów pod względem parametrów mikrobiologicznych pobiera się zawsze 5 próbek. Próbki pobierane są u producenta do sterylnych woreczków foliowych a następnie przewożone w warunkach chłodniczych do laboratorium. Podczas pobierania próbek do badań inspektor nie próbuje lodów.
Badania mikrobiologiczne lodów z automatu przeprowadza się na obecność bakterii Salmonella spp, liczbę Listeria monocytogenes, liczbę Enterobacteriaceae. Z jednego automatu do badań mikrobiologicznych pobiera się 5 próbek w celu oceny partii. Obecność Salmonelli, przekroczona liczba Listerii monocytogenes lub Enterobacteriacae może wywołać zakażenie pokarmowe. Szczególnie wrażliwymi grupami społeczeństwa na zakażenia pokarmowe są dzieci i ludzie starsi. Pozytywną informacją jest, że w badanych próbkach w ciągu ostatnich dwóch lat nie wykryto o wiele groźniejszych dla człowieka bakterii Salmonelli i Listerii. Najczęściej stwierdzane są Enterobacteriaceae, które wskazują na niedostateczne warunki higieny podczas produkcji lodów. W takim przypadku przeprowadzane są dodatkowe zabiegi higieniczne, weryfikacja procedur dotyczących mycia i dezynfekcji oraz powtórne badanie lodów Jednak także Enterobakterie mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego, zwłaszcza u bardziej wrażliwych na ich działanie dzieci i osób starszych.
Przedsiębiorcy, u których w próbkach lodów znaleziono więcej Enterobacteriaceae niż wynosi norma, muszą płacić za kontrole i badania.
- Za nieprzestrzeganie dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych w przygotowywaniu i sprzedaży lodów z automatu nakładane są mandaty karne, wydawane są decyzje lub zalecenia dotyczące poprawy warunków produkcji i powtórne badanie lodów - dodaje Anna Obuchowska. - Możliwe jest również wydanie decyzji unieruchamiającej automat do lodów. W przypadku unieruchomienia automatu do lodów z powodu obecności bakterii chorobotwórczych (Salmonella, Listeria) dodatkowo zostanie przeprowadzona kontrola w celu ustalenia źródła zanieczyszczenia np. badania mikrobiologiczne surowców, personelu, środowiska produkcji.
Napisz komentarz
Komentarze