Część z przedmiotów pochodzi ze zbiorów Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku. – Wystawa przybliża zagadnienia tradycyjnej kuchni ludowej. Głównymi jej tematami są sprzęty i naczynia, które funkcjonowały w dawnych izbach kuchennych, a także sposoby wytwarzania podstawowych produktów spożywczych, czyli przetwórstwo domowe. W ramach tego przetwórstwa prezentujemy przetwórstwo zbożowe, przetwórstwo nabiałowe i przetwórstwo mięsne – mówi Krzysztofa Monikowska, dyrektorka Muzeum Regionalnego w Człuchowie.
Jak dodaje Krzysztofa Monikowska, przetwórstwo mięsne w tamtych czasach było dość rzadkim, bo mięso wówczas było towarem luksusowym. Na wystawie można obejrzeć także elementy będące ozdobami dawnej kuchni oraz przybory służące do przygotowywania codziennych posiłków.
Wystawa będzie czynna do 9 stycznia.
Napisz komentarz
Komentarze