Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Najstarsza pizzeria w Polsce jest w Słupsku! I właśnie świętuje 50-lecie! Darmowa pizza dla 50 pierwszych klientów

8 marca to wyjątkowa data w historii Słupska. A przynajmniej jego kulinarnej części. Tego właśnie dnia w 1975 roku przy Barze Mlecznym Poranek przy ul. Wojska Polskiego 46A powstała pierwsza w Polsce pizzeria. Od pół wieku w tym właśnie miejscu, przygotowywana według tej samej receptury i wydawana z tego samego pieca, jest kultowa pizza z pieczarkami i kiełbasą. W sobotę świętuje swój jubileusz! Na pierszych 50 klientów czeka darmowa pizza.
Bar Poranek w Słupsku, pizzeria
Bogusława Panasiuk przez 10 lat była zastępczynią szefa kuchni w Barze Poranek, a od 13 lat jest kierowniczką baru i pizzerii.

Autor: Urząd Miejski w Słupsku

Kultowa pizza z Poranka

Słynne pizze z pizzerii przy Barze Poranek sprzedawane są w Słupsku od 50 lat. Na ich smaku z zapisanej na pożółkłej kartce recepturze wychowuje się kolejne pokolenie mieszkańców miasta i gości, którzy często po przyjeździe do Słupska pierwsze kroki stawiają właśnie na ulicę Wojska Polskiego. W Słupsku przyznają, że do tego miejsca przyciąga nie tylko sam smak pizzy, ale też klimatyczna salka i wyjątkowi ludzie, dzięki którym historia i tradycja trwają tu nieprzerwanie do dziś.

Reklama
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Ta pizza podbija europejskie podniebienia! Robią ją w Gdańsku

Z ziemi włoskiej do... Słupska

Warto podkreślić, że piec, który wypieka słupską pizzę jest ten sam od 1975 roku. Wymieniane w nim były tylko grzałki elektryczne. Jednego dnia potrafi on wypiec do 600 sztuk pizzy, a poza sezonem „wydaje” przynajmniej 400 sztuk. Ta sama od pół wieku jest też receptura, choć eksperymentów z dodatkami przez te lata nie brakowało. Ale w sprzedaży najdłużej utrzymały się właśnie te kultowe... A jak to się stało, że pierwsza pizzeria powstała w Słupsku?

- Stało się to 50 lat temu za sprawą fantastycznego człowieka Tadeusza Szołdry, dyrektora Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS „Społem”, który na rynek słupski, polski i europejski wprowadzał m.in. słynne karczmy. Ale szukał on też różnych innych pomysłów, by ubarwić słupską gastronomię. I wtedy też stworzył w małej kanciapce przy Wojska Polskiego pierwszą w Polsce pizzerię - mówi prezydent Słupska Krystyna Danilecka-Wojewódzka.

Tadeusz Szołdra pomysł na pizzerię przywiózł z podróży służbowej na targi kulinarne do Włoch, gdzie sam swego czasu zakładał również jedną z wielu „Karczm Słupskich”. W kolejnych latach doświadczenia słupskiej pizzerii rozprzestrzeniły się już na całą Polskę. W 50-letniej historii pizzy w Słupsku podejmowano różne próby wprowadzania nowych smaków i składników. 

- Wyjątkowość naszej pizzy zawdzięczamy pani Bogusławie Panasiuk, długoletniej kierowniczce Baru Poranek i pizzerii. Wiadomo, że wszystkie smaki tworzą ludzie. W naszej pizzerii również były przez te lata różne pizze, np. z baraniną, suszonymi grzybami, jajkiem czy z wędzoną makrelą, ale słupszczanie pokochali tę z pieczarkami, kiełbasą i teraz z boczkiem. Sama również uważam, że są one bardzo dobre i do tego niedrogie – zachwala 

Pizzeria znajduje się od 50 lat pod tym samym adresem przy Barze Poranek przy ul. Wojska Polskiego 46A (fot. Urząd Miejski w Słupsku)

Bogusława Panasiuk przez 10 lat była zastępczynią szefa kuchni w Barze Poranek, a od 13 lat jest kierowniczką baru i pizzerii. Zna więc to miejsce, klientów i mieszkańców najlepiej.

- Bez wątpienia najlepiej schodzi pizza pieczarkowa, ale moją ulubioną jest ta z kiełbasą – mówi pani Bogusława, podkreślając, że od pół wieku w pizzerii obowiązuje ta sama receptura i ona sama ją stosuje już od 25 lat, kiedy pracuje w tym miejscu. 

Jak powstaje słupska pizza? Od godz. 6.00 wyrabiane jest ciasto drożdżowe - kiedyś tylko ręcznie, teraz w pracy pomaga przy tym maszyna. Ale już dzień wcześniej przygotowywany jest specjalny farsz z kilku składników (m.in. z cebuli, oregano, koncentratu, papryki, soli i innych składników), bo w tym miejscu dodatki nie są „rzucane” na pizzę jak popadnie. Gdy farsz trafi już na pizzę następnie kładziony jest na nią ser żółty. O godz. 10.00 pizza trafia do pieca, który nagrzewa się do tego momentu przez równe cztery godziny. Najpierw trafia ona na sam dół pieca, aby ciasto podrosło, a następnie jest już wypiekana dla klientów. 

Jak to się dzieje, że w Słupsku, mimo iż przez te pół wieku powstało tak dużo nowych nowoczesnych pizzerii, ta zdołała utrzymać się i sprzedawać od 400 do 600 pizz dziennie?

- Chyba mamy swoich smakoszy, którzy doceniają ten nasz smak. Nasze ciastko jest grube i pizza nie jest taka pospolita, jak wszędzie. No i jesteśmy przystępni cenowo – mówi Bogusława Panasiuk. 

Pizza w prezencie z okazji jubileusuz

W sobotę, 8 marca będzie więc jubileusz. Od godz. 10 pierwszych 50 klientów na 50-lecie pizzy otrzyma ją w prezencie. Tego dnia pizzeria będzie czynna do godz. 16. Z okazji jubileuszu są też inne niespodzianki i konkursy. O godz. 11 będzie kawa i coś słodkiego dla klientów, a o 12 pojawi się jubileuszowy tort. Od godz. 13 przewidziano degustację pizzy przed barem. Dzieci do 1.2 roku życia mogą stworzyć prace plastyczne (dowolną techniką) przedstawiające ich ulubioną pizzę – oczywiście ze słupskiej pizzerii. Prace należy dostarczyć do pizzerii właśnie 8 marca. Wszystkie dzieci, które przyniosą swoje pracę w tym dniu otrzymają słodki poczęstunek.

Reklama
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama