Dodajmy do tego szeroką gamę producentów – regularnie wspieranych przez samorząd województwa pomorskiego - oferujących bogaty wachlarz produktów, które swoją jakością przewyższają standardowe wyroby, dostępne w sieciowych sklepach. To producenci żywności, gospodarstwa rolne i agroturystyczne oraz restauratorzy, którzy co roku rywalizują o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego w konkursie promującym produkty kulinarne z całego regionu. Ten konkurs jest niezwykłą okazją do promocji specyficznych dla naszego regionu produktów kulinarnych i budowy marki pomorskiej żywności.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Kuchnia pomorska, podobnie jak cała kultura, to obszar styku i przenikania wielu kultur i tradycji
A nasz region to całe Pomorze, mieszanka dań z różnych subregionów – Kaszub, Kociewia, Żuław, Powiśla i Ziemi Słupskiej, czerpiących tradycję i nowe inspiracje z wody i ziemi. Mamy więc dania z ryb - tych morskich i jeziornych. Mamy dziczyznę oraz tak bliskie Pomorzu gęsinę, grzyby, warzywa, a także owoce, w tym tak popularną kaszubską truskawkę.
Kuchnia pomorska – niby prosta, a jednak smaczna, może być wyrafinowana, przekazywana z pokolenia na pokolenie, pełna smaków, zapachów – często z dzieciństwa, a docenianych w wieku bardziej dojrzałym. Warto się o tym przekonać. Smakujcie Pomorskie, zachęcam!
Mieczysław Struk
Marszałek Województwa Pomorskiego
Napisz komentarz
Komentarze