Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Apetyt na Pomorskie

gotowanie z wnukami
Apetyt na Pomorskie. Smaki dzieciństwa. Pamiętajmy o tradycji, warto do niej wracać

W niejednej kuchennej szufladzie leżą babcine zeszyty z przepisami na dania pomorskiej kuchni. Warto wrócić do tradycji kulinarnych naszego regionu.

15.09.2023 15:57
biesiada bretlingowa, Władysławowo
Bańtkowa, bursztynowa i inne. Zupy, które musimy ocalić od zapomnienia

Ubolewam, że zbyt rzadko dobra zupa rybna gości w naszych jadłospisach, a przecież ryba to symbol naszego regionu, powinna królować na domowych stołach. I w szkolnych stołówkach. To moje marzenie – mówi mistrz kuchni Andrzej Ławniczak.

08.09.2023 12:37
Krzysztof Pałkowski
Konsumenci mają coraz większą świadomość w temacie żywności. Cenią to, co lokalne, tradycyjne i wysokiej jakości

Dziś świadomy miłośnik smaków oczekuje poznania historii produktu. Skąd pochodzą surowce, z których powstał, jak wygląda jego sposób wytworzenia, dlaczego jest tak wyjątkowy – mówi Krzysztof Pałkowski, dyrektor Departamentu Środowiska i Rolnictwa w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Pomorskiego.

01.09.2023 10:13
Reklama
Rozczyniony piernik staropolski z Powiśla już czeka, by powalczyć o Perłę 2023
Rozczyniony piernik staropolski z Powiśla już czeka, by powalczyć o Perłę 2023

Gospodarstwo Rolne Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu koło Kwidzyna to już trzykrotny laureat Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa „Pomorskie Smaki". We wcześniejszych edycjach doceniono je za powiślańską śliwkę w occie, ocet z powiślańskiej śliwki, a w tym roku za piernik staropolski z Powiśla.

30.08.2023 22:01
Apetyt na Pomorskie. Wartościowa kasza po okresie niełaski powraca na pomorskie stoły
Apetyt na Pomorskie. Wartościowa kasza po okresie niełaski powraca na pomorskie stoły

Kasza została nieco zapomniana, a na pewno jest niedoceniana w naszej kuchni. Szkoda, bo to bardzo wartościowy, zdrowy produkt. Nie można przecenić jej walorów zdrowotnych i smakowych – uważa Kamila Kamrowska, finalistka programu MasterChef 2021

25.08.2023 08:33
Młodość i fantazja wchodzą do kaszubskiej kuchni
Młodość i fantazja wchodzą do kaszubskiej kuchni

Tradycyjne przepisy stają się dla nich inspiracją do tworzenia oryginalnych, awangardowych dań, które jednak nie odcinają się od regionalnego rodowodu.

18.08.2023 08:21
Reklama
Cenię sobie prawdziwość i rzetelność w dobieraniu produktów, także tych regionalnych
Cenię sobie prawdziwość i rzetelność w dobieraniu produktów, także tych regionalnych

Każdy produkt ma niepowtarzalny aromat i smak, którego kucharz nie ma prawa torturować innymi smakami, które nie pasują. Smak można podbijać, ale nie udziwniać – mówi Patryk Galewski, kucharz i bohater filmu „Johnny”

18.08.2023 08:07
beza z truskawką
Pomorskie słodkie jak truskawka kaszubska, czyli królowa tradycyjnych deserów

Niemal każdy z nas lubi czasem zjeść trochę słodkości. Nie inaczej jest na Pomorzu. Najpopularniejszym owocem, używanym w kuchni pomorskiej, jest truskawka kaszubska, królowa deserów.

11.08.2023 15:57
helskie anchovis
Lista Produktów Tradycyjnych. Jest już na niej 186 pozycji z województwa pomorskiego

Panie z kół gospodyń wiejskich oraz lokalni kucharze to w dużej mierze autorzy Listy Produktów Tradycyjnych.

04.08.2023 17:18
Reklama
Koło Gospodyń Wiejskich „Modraki” w Borzechowie
Przez żołądek do serca. Za sprawą gospodyń wiejskich i naszych przodków

Coraz trudniej wyobrazić sobie jakiś turniej czy festyn bez udziału kół gospodyń wiejskich. To właśnie gospodynie z KGW są mistrzyniami w przygotowywaniu regionalnych smakołyków i ich promocji na Pomorzu.

04.08.2023 17:02
Przywróćmy do łask gęsi smalec. Także w kuchni
Przywróćmy do łask gęsi smalec. Także w kuchni

Ludowym panaceum na objawy przeziębienia, ale także oparzeń (wg naszych babć) jest smalec z gęsi. Coraz częściej – po latach – jest też doceniany w kuchni

28.07.2023 17:19
Zatracamy pierwotną funkcję jedzenia. Spróbujmy jeść, aby żyć, a nie żyć, żeby jeść
Zatracamy pierwotną funkcję jedzenia. Spróbujmy jeść, aby żyć, a nie żyć, żeby jeść

Czym prostsze jedzenie, im mniej składników w jednym daniu, tym lepiej dla naszych organizmów – mówi Edyta Szordykowska, prezes fundacji Zdrowo Jem, Zdrowo Żyję, psychodietetyczka, promotorka i doradczyni żywieniowa.

28.07.2023 16:59
Reklama
Reklama