Znany m.in. z "Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia" Mateusz Gessler gotował dla klientów Centrum Handlowego Osowa. W ramach wydarzenia promującego m.in. kuchnię kaszubską, można było osobiście sprawdzić, jak gastronom radzi sobie w starciu z regionalnymi przepisami. Spod ręki restauratora wyszły bliny gryczane ze śledziami czy zupa rybna z halibutem, dorszem oraz rakami.
Wyzwanie rzuciły kucharzowi panie z Koła Wiejskiego w Tuchomiu, które zainspirowały do przygotowania frikasów, czyli tradycyjnej potrawki z kurczaka, dania, którego nie może zabraknąć na stole większej, kaszubskiej uroczystości. Przy garnkach nie brakowało kwestii spornych: czy kurczaka się rwie czy kroi, czy rodzynki w połączeniu z marchewką nadto nie przesłodzą dania obiadowego. Efekty pracy zespołowej mogli sprawdzić zachęceni zapachami goście.
Wydarzenie było m.in. okazją do rozstrzygnięcia "Miodowego konkursu", w którym placówki edukacyjne rywalizowały na udekorowanie uli. Bezkonkurencyjne okazało się Przedszkole nr 87 z Gdańska, które wygrało voucher o wartości 1000 zł na zakupy w CH Osowa.
Przez cały dzień w holu centrum dział minijarmark kaszubski, oferujący wydawnictwa o tematyce regionalnej, malowidła czy wyroby rękodzielnicze w tym złotogłowia, tradycyjne czepki zdobione złotych haftem. W specjalnej akcji promocyjnej można było zdobyć miód z osowskiej pasieki.
Napisz komentarz
Komentarze