Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

I Festiwal Mąki i Chleba w Borzechowie. Znamy Kociewskiego Mistrza Chleba

Za nami pierwsza edycja Festiwalu Mąki i Chleba, jaki zorganizowało Koło Gospodyń Wiejskich „Modraki” w Borzechowie. Pierwszy tytuł Kociewskiego Mistrza Chleba otrzymali Marek i Elżbieta Kloneccy. Pieką go z własnej mąki, do której ziarna pozyskują z ich ekologicznego gospodarstwa.
I Festiwal Mąki i Chleba, Borzechowo 2025
I Festiwal Mąki i Chleba w Borzechowie

Autor: Magdalena Apostołowicz

Borzechowska świetlica z trudem pomieściła wszystkich gości, którzy zjechali się na I Festiwal Mąki i Chleba z trzech powiatów Kociewia. Wielkie świętowanie to pomysł Koła Gospodyń Wiejskich Modraki z Borzechowa

I Festiwal Mąki i Chleba w Borzechowie za nami!

Wydarzenie rozpoczął Hymn Kociewia. Gospodyniami wieczoru były przewodnicząca KGW Modraki Angelika Wojciechowska oraz sołtys Borzechowa Renata Klimowicz

– Miałyśmy nadzieję, że chętnych nie zabraknie, ale że aż tylu Kociewiaków do nas przyjedzie, to była ogromna, ale bardzo miła niespodzianka – mówi Renata Klimowicz

I Festiwal Mąki i Chleba, Borzechowo 2025
I Festiwal Mąki i Chleba w Borzechowie (fot. Magdalena Apostołowicz)

Przybyłych do Borzechowa gości powitali Wioleta Strzemkowska-Konkolewska, starosta starogardzka oraz Artur Herold, wójt gminy Zblewo. Ks. prałat Zenon Górecki poświęcił natomiast bochen chleba, którym podzielono się ze wszystkimi uczestnikami festiwalu.

Konkurs chleba największą atrakcją

– O tytuł I Kociewskiego Mistrza Chleba walczyło 12 zespołów – mówi Renata Klimowicz. – W rywalizacji uczestniczyli Kociewiacy z trzech powiatów: starogardzkiego, świeckiego i tczewskiego. Najwyższe laury i tym samym tytuł Kociewskiego Mistrza Chleba zdobyło małżeństwo z Jeżewa w powiecie świeckim.

Tego dnia słowo chleb było odmieniane przez wszystkie przypadki, podobnie jak rodzaje mąki, zakwasy, receptury.

– Jednym słowem, chleb był naprawdę wielkim bohaterem tego święta – zauważa Magdalena Apostołowicz z Urzędu Gminy w Zblewie. – Okazało się bowiem, że wiele osób piecze w domu swojski chleb, i że ta tradycja jest wciąż żywa. Do konkursu zgłoszono 12 chlebów. Jury miało arcytrudne zadanie, bo wszystkie były wspaniałe! Orkiszowe, żytnie, gryczane, bezglutenowe, z dodatkami – wybór był ogromny! Był nawet chleb na zakwasie żytnio-pszenno-konopnym na kozim mleku.

I Festiwal Mąki i Chleba, Borzechowo 2025

– Ostatecznie tytuł I Kociewskiego Mistrza Chleba otrzymali Elżbieta i Marek Kloneccy z Jeżewa za chleb żytni w 100 procentach – mówi Angelika Wojciechowska. – Jak zdradzili, swój chleb pieką z mąki z ziarna pochodzącego z ich własnego ekologicznego gospodarstwa. Pamiętam zapach domowego chleba, który piekła moja babcia. Ten festiwal to nasz ukłon w stronę chleba.

Znana regionalistka Krystyna Gierszewska przywiozła dla gości chleb i żywy zakwas. Podzieliła się też wiedzą i bogatym doświadczeniem z przygotowywania i wypiekania doskonałego swojskiego chleba. 

Krystyna Gierszewska, I Festiwal Mąki i Chleba, Borzechowo 2025
I Festiwal Mąki i Chleba w Borzechowie (fot. Magdalena Apostołowicz)

– Gratuluję KGW Modraki z Borzechowa tej inicjatywy. Jak wiadomo, na terenach wiejskich szacunek do chleba jest szczególnie ważny. Cieszy mnie, że KGW coraz częściej organizują imprezy tematyczne, które wpisują się między innymi w zdrowy tryb życia. Co godne podkreślenia, te wydarzenia cieszą się ogromnym zainteresowaniem. A dlaczego? Po prostu to nie są oklepane pomysły – zaznacza Sebastian Dadaczyński, radny sejmiku z Kociewia.

Podczas wydarzenia można było kupić swojski chleb, bagietki i zakwasówki, a także sery. Długa kolejka ustawiła się również po mąkę z kociewskiego młyna w Twardej Górze.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama