Festiwal street-food pn. Kulinarna Świętojańska to plenerowe wydarzenie dedykowane smakoszom, a przy okazji promocja pierwszego w Polsce miejskiego szlaku kulinarnego. W sobotę, 9 lipca mamy niepowtarzalną okazję, aby poznać ofertę gdyńskich lokali w promocyjnych cenach. W miejskiej przestrzeni można wybierać spośród ponad trzydziestu propozycji najlepszych tutejszych restauracji.
Kulnarna Świętojańska wróciła po 2-letniej przerwie spowodowanej pandemią. Kuratorem tegorocznej edycji jest Martin Gimenez Castro, mieszkający w Warszawie argentyński szef kuchni, który szerszej publiczności dał się poznać za sprawą zwycięstwa w telewizyjnym show „Top Chef”. Mistrz przygotował i serwował w plenerze ceviche z 12-kilogramowego łososia, który wcześniej przeparadował środkiem Świętojańskiej.
Czego mogą spodziewać się ci, którzy odwiedzą ul. Świętojańską do godz. 18:00? Przede wszystkim kreatywnego połączenia smaków lata. Co oznacza, że jest trochę słodko, a trochę kwaśno. Nie zabrakło też kuchni bogatej w ryby i owoce morza.
W programie, oprócz bogatej oferty stoisk kulinarnych oraz pokazów gotowania na żywo, znalazły się quizy oraz konkursy oparte na historii kulinarnej Gdyni, a także kultowy już Bieg Kelnerów. Nie zabrakło też muzyki – tym razem jazzu na żywo.
Napisz komentarz
Komentarze