Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Tłusty czwartek 2025. Ruszyło pączkowe szaleństwo! Zobacz, jak powstają te smakołyki

W piekarniach praca wre, a pod cukierniami już od rana ustawiają się tłumy pączkożerców. Nadszedł tłusty czwartek. Z naszą kamerą odwiedziliśmy Piekarnię-Cukiernię „Pellowski”, by pokazać Wam, jak powstają te łakocie. Wyjaśniamy także, skąd wziął się zwyczaj jedzenia pączków.
tłusty czwartek, pączki, Piekarnia-Cukiernia „Pellowski”, Gdańsk 2025
W tłusty czwartek pączków z pewnością wystarczy dla wszystkich

Autor: Robert Rozmus | Zawsze Pomorze

Tłusty czwartek to dzień, w którym każdy może pozwolić sobie na odrobinę łakomstwa i delektować się ulubionymi łakociami. Oczywiście, w sklepach, jak co roku, królują pączki. Nietrudno też znaleźć inne smakołyki, takie jak faworki czy oponki. Nie warto więc walczyć z pokusą, zwłaszcza że zjedzenie choć jednego pączka ma odgonić od nas pecha do końca roku.

Tak powstają pączki. Zobacz film!

Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje

Tłusty czwartek zawsze wypada w ostatni czwartek przed Popielcem, po którym chrześcijanie rozpoczynają 40-dniowy post. Pączkowa tradycja sięga jednak w Europie czasów przedchrześcijańskich. Podobne zwyczaje posiadali już Słowianie. Budzącą się na wiosnę naturę witano, jedząc tłuste, sycące potrawy. 

Ówczesne pączki oczywiście znacząco różniły się od współczesnych wypieków. Wytwarzano je z ciasta chlebowego ze słonymi dodatkami, a zamiast skórki pomarańczowej, przyozdabiały je m.in. skwarki.

Z czasem wytrawne pączki zamieniono na słodkie łakocie, a tradycja ta stała się częścią chrześcijańskiego okresu zapustnego. Stanowi pierwszy dzień ostatków i jest doskonałą okazją, by najeść się do syta oraz popuścić nieco pasa przed nadchodzącym postem.

Na dobry rok

Stary polski zwyczaj nakazuje zjeść w tłusty czwartek chociaż jednego pączka. Ma nam to zapewnić pomyślność przez cały rok. Im więcej zjedzonych pączków, tym większe szczęście w nadchodzących miesiącach. Nie warto więc kusić losu i odmawiać sobie tej przyjemności. W piekarniach pączków nie zabraknie.

Tradycja od pokoleń

By zobaczyć jak powstają pączki, odwiedziliśmy gdańską Piekarnię-Cukiernię „Pellowski”. Zadbała ona, aby wypieków starczyło dla każdego.

tłusty czwartek, pączki, Piekarnia-Cukiernia „Pellowski”, Gdańsk 2025

Rodzinnym zakładem zajmuje się już czwarte pokolenie. Firma rozpoczęła działalność w 1922 roku, kiedy Stanisław Pellowski założył pierwszą piekarnię w Wejherowie. Po wojnie zakład przeniesiono do Gdańska, gdzie funkcjonuje do dziś. 

Obecnie piekarnią kieruje Grzegorz Pellowski, który 23 lata temu przejął działalność po ojcu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama