Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kaszubska prażnica na brétlingach na liście produktów tradycyjnych

Już 187 pozycji liczy lista produktów tradycyjnych z województwa pomorskiego. Ministerstwo Rolnictwa zaktualizowało ją w maju tego roku. Najmłodsza stażem na tej liście jest prażnica na brétlingach, specjalność kuchni kaszubskiej. Co ciekawe, województwo pomorskie plasuje się na czwartym miejscu pod względem liczby zarejestrowanych polskich produktów tradycyjnych.
prażnica na brétlingach
Prażnica na brétlingach została produktem tradycyjnym

Autor: Konrad Kędzior

Nowością na liście produktów tradycyjnych jest sama prażnica, ponieważ brétling zaistniał na niej już przed trzema laty. Czym jest prażnica? To po prostu jajecznica, a szprot bałtycki, zwany przez Kaszubów brètlingiem, był i jest jedną z najpopularniejszych ryb wykorzystywanych w tradycyjnej nadmorskiej kuchni. 

Kaszubska prażnica na brétlingach produktem tradycyjnym. Co to za potrawa?

– Dawniej pozyskiwano brétlinga bezpośrednio od rybaków lub od kobiet z rodzin rybackich, roznoszących nadmiar złowionych ryb po pobliskich wioskach – wyjaśnił Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego. – Częste występowanie gatunku oraz jego mały rozmiar sprawiały, że kupcy niechętnie się nim interesowali, ale skorzystali na tym rybacy, i szprot często trafiał na ich stół. I bardzo dobrze, bo szprot to bardzo zdrowa ryba, pełna wartości odżywczych – dodał marszałek Struk.

Sam brétling na listę ministerstwa trafił w 2021 roku. Kaszubskie brétlingi to małe szproty, które obtacza się w mące (najlepiej krupczatce) i smaży na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Współcześnie używa się do tego frytkownicy. Podaje się je na ciepło. Najlepiej smakują skropione sokiem z cytryny lub z zimnym sosem majonezowo-chrzanowym. Taka przekąska od lat serwowana w kaszubskich barach.

Teraz ministerialną listę zasiliła wersja z jajkami. 

Jak przygotować prażnicę na brétlingach?

Zanim przystąpimy do zrobienia prażnicy, najpierw trzeba przygotować same brétlingi. Szprotki należy odgłowić, wypatroszyć, obmyć i pozostawić na pewien czas, aby pozbyły się nadmiaru wody. Następnie obsuszone tuszki szprotów obtacza się w mące i smaży na patelni posmarowanej smalcem lub słoniną, aż do uzyskania brązowo-srebrnej barwy. Ostatnim etapem jest zalanie usmażonych wcześniej szprotów roztrzepanymi jajkami z dodatkiem soli, pieprzu i wody. Całość należy smażyć do momentu całkowitego ścięcia się jaj. 

Dawniej, oprócz ryby świeżej, do przyrządzenia prażnicy na brétlingach używano również szprota zakonserwowanego przez zasolenie lub szprota wędzonego. Szprot zasolony wymagał krótkiego odsolenia. W tym wypadku jajecznicy nie należało już dodatkowo solić.

Przykładowa lista składników na prażnicę na brétlingach:

  • 6 jajek,
  • 100 g szprotów,
  • smalec lub słonina,
  • sól i pieprz do smaku.

Pozostaje jedynie życzyć smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama