Restauracje z Trójmiasta w Przewodniku Michelin
„Przewodnik Michelina” (ang. Michelin Guide) to prestiżowy przewodnik kulinarny, który działa od 1900 roku. Zdobył on uznanie na całym świecie. Znajdują się w nim rekomendacje dotyczące miejsc gastronomicznych, które warto odwiedzić. Inspektorzy Michelin oceniają restauracje pod kątem jakości dań, smaku, sposobu podania i stosunku jakości do ceny.
W marcu 2023 roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast właśnie w tym przewodniku. Stało się tak dzięki współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej oraz przedstawicieli województwa pomorskiego, Gdyni, Gdańska i Sopotu.
CZYTAJ TEŻ: Festiwal Azjatycki w Gdańsku. Prawdziwa kulinarna rozpusta
- Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny, czwarty już polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. - mówi Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Anonimowi krytycy kulinarni, którzy odwiedzili pomorskie restauracje, nie zapowiadają swoich wizyt. Dzieje się tak ze względu na uczciwość procesu oceniania oraz zapewnienie, że oceny są oparte na rzeczywistym doświadczeniu i jakości usług. W trakcie wizyt, eksperci spróbowali najrozmaitszych dań, od tradycyjnych specjałów regionalnych po nowoczesną kuchnię polską.
- Cieszymy się, że możemy rozszerzyć przewodnik o województwo pomorskie i wyróżnić jeszcze większą liczbę utalentowanych szefów kuchni w całym kraju. Województwo pomorskie dołącza do restauracji w Krakowie, Poznaniu i Warszawie, które wspólnie ukazują bogactwo doskonałości kulinarnej w całej Polsce – skomentował Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników Michelin.
Oceny według Michelin
Michelin przyznaje wyróżnienia w kilku kategoriach. Rekomendacja jest pierwszym poziomem i oznacza wyjątkowo dobre miejsce, godne wyróżnienia. Następnie jest poziom Bib Gourmand, z dodatkowym walorem korzystnego stosunku jakości do ceny. Gwiazdki Michelin to kolejny poziom uznania: jedna gwiazdka oznacza wybitną kuchnię godną uwagi, dwie gwiazdki wskazują na kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy gwiazdki sugerują podróż specjalnie w celu odwiedzenia lokalu. W Polsce Michelin przyznał 39 rekomendacji i 7 wyróżnień Bib Gourmand.
– Dwie restauracje otrzymały jedną gwiazdkę, mamy też jedną restaurację z dwoma gwiazdkami. Trzech gwiazdek nie ma jeszcze żadna restauracja w Polsce i tu nasza wielka nadzieja. Na świecie tym najwyższym osiągnięciem może pochwalić się 157 restauracji. Budujmy w Trójmieście wspólnotę szefów kuchni i restauratorów. Nie konkurujmy, ale współpracujmy – mówi Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, wyłączny Partner Przewodnika Michelin w Polsce.
Napisz komentarz
Komentarze