Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Głód wrażeń? Nie w Gdyni! Kulinarna Świętojańska zaprasza

W sobotę, 29 lipca, nikt nie opuści ul. Świętojańskiej w Gdyni głodny! Na odcinku pomiędzy ul. Wybickiego a ul. Żwirki i Wigury odbędzie się już 6. edycja Kulinarnej Świętojańskiej. Jest to największy cykliczny festiwal street food w Polsce Północnej.
Kulinarna Świętojańska w Gdyni
(fot. Karol Uliczny | Zawsze Pomorze)

Głód wrażeń? Nie w Gdyni!

Zainteresowani odwiedzać będą mogli punkty gastronomiczne, których będzie blisko trzydzieści, w godzinach 12:00-18:00. Oferta będzie na tyle bogata, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Nabyć i spróbować będzie można m.in. kuchni kaukaskiej, miodów oraz słodkich wypieków. Znajdą się również potrawy charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej, holenderskiej i kaszubskiej. Będzie i różnorodnie, i smacznie!

Kulinarna Świętojańska. Co w programie?

Punktem programu, otwierającym wydarzenie, będzie bieg kelnerów. Uczestnicy zmierzą się w trzech kategoriach: profesjonaliści, amatorzy oraz dzieci. O 12:20 zmierzą się profesjonaliści, a po nich amatorzy i w dalszej kolejności dzieci. Zadaniem będzie pokonanie dystansu od ul. Żwirki i Wigury do ul. Wybickiego. A żeby było trudniej, zawodnicy będą musieli do mety przetransportować bezpiecznie kieliszek z wodą, ustawiony na tacy. Każdy, kto rozleje wodę w trakcie przebywania dystansu, wrócić musi na start, by uzupełnić kieliszek. Dzieci dystans przebywać będą z papierowym kubkiem.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Linia 666 na Hel wróci? Ponad 7500 podpisów pod petycją do PKS Gdynia

Zapisy do biegu nadal trwają. Można ich dokonywać na stronie www.kulinarnagdynia.pl, w wydarzeniu na Facebooku Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni, lub do 12:15 w dniu wydarzenia u organizatora konkursu.

Pokazy kucharskie

Zaplanowane zostały pokazy LIVE Cooking. Na scenie potrawy przygotowywać będą:

  • 14:00-14:40 – Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, właścicielka restauracji Malika, w której podawane są znane potrawy kuchni północnoafrykańskiej,
  • 15:10-15:50 – Przemysław Woźny, szef kuchni i restauracji Searcle w Gdyni, i Diana Volkhova, finalistka II edycji MasterChefa i założycielka cukierni „Więcej”,
  • 16:30-17:00 – Lolo Thai Jolo, lokal specjalizujący się w tajskiej kuchni.

Pokazy kucharskie przeplatane będą występami muzycznymi na żywo. Na scenie ustawionej na ul. Świętojańskiej posłuchać będzie można Marcina Stefaniaka Trio oraz muzyki jazzowej.

Wydarzenie zorganizowane zostało przez Miasto Gdynia oraz Agencję Rozwoju Gdyni.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama