Nowa dyrektorka Chojnickiego Banku Żywności Patrycja Michalak w poniedziałek, 14 marca podpisała umowę o pracę. Zastąpiła na tym stanowisku Kingę Przełożną, która kierowała tą instytucją od samego początku.
Kinga Przełożna postanowiła po 13 latach zmienić pracę i na jej miejsce ogłoszono konkurs. Wygrała właśnie Patrycja Michalak, która z wykształcenia jest magistrem nauk prawnych.
– Praca w Chojnickim Banku Żywności będzie dla mnie przede wszystkim misją i ogromnym wyzwaniem – mówi nowa szefowa ChBŻ.
Wcześniej Patrycja Michalak związana była zawodowo z Trójmiastem, a ostatnio pracowała w gdańskim PKP. Jednak, jak zdradza, ze względów prywatnych zdecydowała się na przeprowadzkę oraz życie w Chojnicach.
PRZECZYTAJ TEŻ: Prawie 11 ton okazanego serca – podsumowanie Świątecznej Zbiórki Żywności
Burmistrz Chojnic Arseniusz Finster, który jest jednocześnie prezesem zarządu ChBŻ, podkreśla, że Chojnicki Bank Żywności jest w bardzo dobrej kondycji, i będzie szczęśliwy, jeśli uda się to utrzymać.
– Pani Kinga Przełożna zostawiła na koncie ChBŻ blisko 1 mln zł do wykorzystania na działalność. W tej chwili warto pomyśleć też o zbiórkach żywności dla rodzin, które utrzymują u siebie uchodźców z Ukrainy – mówi Arseniusz Finster.
Banki żywności. Czym się zajmują?
Banki żywności w Polsce zajmują się:
- pozyskiwaniem żywności, w tym produktów o krótkim terminie przydatności, tzw. artykułów niehandlowych, wadliwie opakowanych, których wartość i jakość odżywcza nie budzi zastrzeżeń,
- magazynowaniem otrzymanych produktów i ich racjonalną dystrybucją do lokalnych organizacji partnerskich, które pomagają potrzebującym,
- promowaniem postaw przeciwdziałających marnowaniu żywności.
W 2020 roku banki żywności w Polsce wsparły:
- ok. 1,5 mln osób potrzebujących,
- przekazując łącznie prawie 64 000 ton żywności na cele społeczne.
Napisz komentarz
Komentarze