Nagrody Grand Prix przyznawane są podczas Jarmarku św. Dominika od 2001 roku. To prestiżowy konkurs przeznaczony dla wszystkich wystawców. I ma na celu konsekwentne podnoszenie jakości prezentowanych ofert oraz promocję najlepszych wystawców.
Nagrody Grand Prix Jarmarku św. Dominika zostały już rozdane. Poznaliśmy zwycięzców w trzech kategoriach:
- Grand Prix Dobry Pomysł otrzymał Dariusz Ogłaza - ZESTRUGANE.pl za drewniane dobro - oryginalne deski do krojenia i serwowania,
- Kategorię Dobry Smakołyk wygrał produkt Pan Trójniak firmy Meadway za regionalny miód pitny z dodatkiem pieprzu i czarnego bzu.
Natomiast w kategorii Dobry Smak triumfował RC Reinaldo za kubańskie danie ropa vieja
W czwartek, 1 sierpnia, jury konkursowe wybrało się na jarmarkowe stoiska, aby wybrać, ocenić i nagrodzić wystawców w dwóch kategoriach. Dobry Pomysł - dla najlepszych rękodzielników i rzemieślników oraz Dobry Smakołyk – dla wystawców z ofertą spożywczą. Grand Prix Dobry Pomysł otrzymał Dariusz Ogłaza - ZESTRUGANE.pl za drewniane dobro - oryginalne deski do krojenia i serwowania, tworzone z pasją. Zostały przyznane także dwa wyróżnienia, dla: Sztuka – AZ za autorski świat tkanin oraz W Wirażu Kolażu - Łukasz Kuleta za artystyczne kolaże. Grand Prix Dobry Smakołyk wygrał produkt Pan Trójniak firmy Meadway z Wilkowa za regionalny miód pitny z dodatkiem pieprzu i czarnego bzu. Wyróżnienie trafiło do Otomańskiej Pokusy za tradycyjne tureckie słodycze według oryginalnej receptury.
W tym roku została odświeżona kategoria Dobry Smak, w której rywalizację wśród jarmarkowych gastronomów można było śledzić w piątek na Skwerze Świętopełka. Wystawcy przyrządzali swoje potrawy w dwóch turach eliminacyjnych. Oceniali ich: Andrzej Polan oraz Sebastian Cichy, czyli autorytety w świecie gastronomii, a także Przewodniczący Grand Prix, Radny Miasta Gdańska Piotr Dzik oraz wiceprezes Międzynarodowych Targów Gdańskich Paweł Orłowski.
Grand Prix Dobry Smak z rąk jury odebrali wyróżnieni: Azima - za pilaw oraz Piwnica Rajców - za smażonego śledzia. Grand Prix otrzymał przedstawiciel kuchni kubańskiej RC Reinaldo – za ropa vieja czy szarpaną wołowinę z żółtym ryżem.
Zwycięzcy Grand Prix otrzymali statuetki, vouchery w wysokości 5000 zł na zakup stoiska na Jarmarku św. Dominika 2025 oraz pamiątkowe dyplomy, natomiast wyróżnieni zostali uhonorowani voucherami od Polfferies – na rejs do Szwecji oraz pamiątkowymi dyplomami. W kategorii Dobry Smak wyróżnieni oraz zwycięzcy dodatkowo otrzymali upominki od Zakładu Porcelany Stołowej Lubiana.
Napisz komentarz
Komentarze