Chociaż Koło Gospodyń Wiejskich w Borzechowie zawiązało się już w 1960 r., to prawdziwy renesans przeżywa od 2011 r., kiedy to działalność reaktywowano jako KGW Modraki. Okazało się, że to właśnie panie z koła gospodyń stały się prawdziwym motorem działań prospołecznych, czy też kulturalnych. A wszystko to pod przewodnictwem Elżbiety Piórkowskiej (przewodnicząca KGW Modraki) oraz Renaty Klimowicz (wiceprzewodnicząca), która jest jednocześnie sołtyską Borzechowa.
- W naszych szeregach mamy obecnie 16 członkiń i członków – mówi Elżbieta Piórkowska. - W tym gronie jest 5 „rodzynków”, a już niedługo nasze szeregi zasili jeszcze jeden młody mężczyzna – 16-latek – dodaje zadowolona. - W działalność koła włączają się całe rodziny – to cieszy.
Efektów pracy borzechowskich Modraków można doświadczać praktycznie na co dzień. Jedną z niedawno podjętych inicjatyw jest Modraczkowy Bazarek. Pierwszy zorganizowano w sierpniu ubiegłego roku. Inicjatywa bardzo spodobała się nie tylko mieszkańcom Borzechowa, ale i gminy, a szerzej i Kociewia. To akurat nie powinno nikogo dziwić, wystarczy, że choć raz wybiorą się Państwo na bazarek, aby skosztować serwowanych potraw, a trudno będzie sobie odmówić kolejnych zakupów rodzimych potraw.
Na dzisiejszy bazarek panie również przygotowały moc pyszności. Wystarczy wymienić, m.in.: zapiekany pstrąg nadziewany warzywami, szandar czyli kociewska baba ziemniaczana, zrazy po kociewsku, bigos, kluski śląskie z sosem pieczarkowym, leczo z kiełbasą, gulasz wieprzowy z warzywami, placuszki z jabłkami, pasztet warzywny, leczo warzywne, czy też sernik… i wiele innych pyszności.
Brzmi smakowicie? Jeszcze nie byliście na bazarku? Warto zajrzeć w kolejny wtorek, jak zwykle w godzinach 14-18. Warto jednak pamiętać, że im później wybierzemy się na zakupy, tym mniejsza szansa na pełną ofertą. Smakołyki szybko znikają.
Warto przypomnieć, że w 2021 r. Modraki zostały laureatem I nagrody na etapie wojewódzkim oraz finalistą konkursu dla KGW o Nagrodę Małżonki Prezydenta RP. W październiku ubr. zdobyły również „PERŁĘ” – prestiżową nagrodę XX edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.
Zdjęcia: Magdalena Apostołowicz/UG Zblewo
Napisz komentarz
Komentarze