Salmonella w chaławie z kaszubskiej firmy
Państwowa Inspekcja Sanitarna potwierdza, iż wykryto obecność Salmonelli w różnych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski z Tuchomia.
Pierwsze ostrzeżenia o niebezpieczeństwie Inspekcja Sanitarna wydała 3 i 15 stycznia. Jednak ryzyko zatrucia istnieje nadal.
- W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi. Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – informuje Państwowa Inspekcja Sanitarna.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Legionella. Takie są objawy zakażenia niebezpieczną bakterią. Ile było przypadków na Pomorzu?
Dlatego Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie, a także zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski w Tuchomiu do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności.
Producent podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.
- Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem – informuje PPIS.
Napisz komentarz
Komentarze