Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wybrano Bursztynowe Laury „Pomorskie Smaki” Marszałka Województwa Pomorskiego. Zgłoszeń było aż sześćdziesiąt

Ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Zgłoszeń wpłynęło 60, do finałowej części przeszło 30 produktów. Oceniano przetwory mięsne, owocowe i warzywne, wypieki oraz napoje. Siedem produktów z regionu pomorskiego otrzymało nominacje Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego do reprezentowania Pomorza w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
pasztet maślany z bałtyckiej flądry, „Pomorskie Smaki” 2023
Pasztet maślany z bałtyckiej flądry wyrabiany przez restaurację PG4 w Gdańsku

Autor: Aleksander Olszak | UMWP

Bursztynowy Laur „Pomorskie Smaki”. Co to za konkurs?

Konkurs o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ma w zamyśle popularyzowanie kulinarnego dziedzictwa regionu oraz promowanie produktów wyrabianych z wykorzystaniem tradycji regionalnych i lokalnych surowców. Do rywalizacji przystępować mogą przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, wytwórcy indywidualni, także gospodarstwa agroturystyczne zajmujące się wyrobem żywności. 

– Bardzo nam zależy, żeby produkty stanowiące wyróżniki naszego regionu pokazywały jego bogactwo i różnorodność, wzbudzały ciekawość wśród smakoszy oraz niosły za sobą ogromny walor promocyjny. Mam też nadzieję, że będą to przysmaki nie tylko przygotowywane na ten konkurs, ale będą w sposób stały produkowane – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Bursztynowy Laur „Pomorskie Smaki” 2023. Jakie produkty zdobyły nagrody?

Do konkursu zgłoszono 60 produktów, spośród nich 30 zakwalifikowano do etapu finałowego. Oto najlepsze w poszczególnych kategoriach:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – pasztet maślany z bałtyckiej flądry wyrabiany przez restaurację PG4 w Gdańsku,
  • produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami – ogórki królewskie z miodem z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego w Starym Polu,
  • napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe – Cydr Lodowy 2019 z restauracji Tabun w Otominie,
  • produkty zbożowe i cukiernicze – piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu,
  • inne produkty – griz z kaszëbską malëną wyrabiany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Miechucinie.

Laureaci otrzymują statuetki Bursztynowego Lauru, ponadto nagrody w wysokości 1 tysiąca złotych. Pozostali uczestnicy etapu finałowego otrzymali po 400 złotych

PRZECZYTAJ TEŻ: Biedni rycerze i grasica, czyli smaki dawnego Gdańska

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, 7 produktów będzie reprezentowało Pomorze

Siedem produktów z regionu pomorskiego zostało nominowanych przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego do ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się od 29 września do 1 października na targach w Poznaniu. Pomorze reprezentować będą:

  • kaszubska zupa bańtkowa (zgłoszona przez Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni),
  • pasztet maślany z bałtyckiej flądry (restauracja PG4 z Gdańska),
  • masło jabłkowe Appelstrop (PHU Opitz z Żelichowa),
  • praliny (Cappucino Cafe z Sopotu),
  • piernik staropolski z Powiśla (Elżbieta Szczukowska z Rakowca),
  • wino gronowe czerwone (winnica Anna De Croy z Głobina)
  • oraz Goldwasser (restauracja Winne Grono z Gdańska).


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama