Bursztynowy Laur „Pomorskie Smaki”. Co to za konkurs?
Konkurs o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego ma w zamyśle popularyzowanie kulinarnego dziedzictwa regionu oraz promowanie produktów wyrabianych z wykorzystaniem tradycji regionalnych i lokalnych surowców. Do rywalizacji przystępować mogą przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, wytwórcy indywidualni, także gospodarstwa agroturystyczne zajmujące się wyrobem żywności.
– Bardzo nam zależy, żeby produkty stanowiące wyróżniki naszego regionu pokazywały jego bogactwo i różnorodność, wzbudzały ciekawość wśród smakoszy oraz niosły za sobą ogromny walor promocyjny. Mam też nadzieję, że będą to przysmaki nie tylko przygotowywane na ten konkurs, ale będą w sposób stały produkowane – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.
Bursztynowy Laur „Pomorskie Smaki” 2023. Jakie produkty zdobyły nagrody?
Do konkursu zgłoszono 60 produktów, spośród nich 30 zakwalifikowano do etapu finałowego. Oto najlepsze w poszczególnych kategoriach:
- produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – pasztet maślany z bałtyckiej flądry wyrabiany przez restaurację PG4 w Gdańsku,
- produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami – ogórki królewskie z miodem z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego w Starym Polu,
- napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe – Cydr Lodowy 2019 z restauracji Tabun w Otominie,
- produkty zbożowe i cukiernicze – piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu,
- inne produkty – griz z kaszëbską malëną wyrabiany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Miechucinie.
Laureaci otrzymują statuetki Bursztynowego Lauru, ponadto nagrody w wysokości 1 tysiąca złotych. Pozostali uczestnicy etapu finałowego otrzymali po 400 złotych.
PRZECZYTAJ TEŻ: Biedni rycerze i grasica, czyli smaki dawnego Gdańska
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, 7 produktów będzie reprezentowało Pomorze
Siedem produktów z regionu pomorskiego zostało nominowanych przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego do ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbędzie się od 29 września do 1 października na targach w Poznaniu. Pomorze reprezentować będą:
- kaszubska zupa bańtkowa (zgłoszona przez Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni),
- pasztet maślany z bałtyckiej flądry (restauracja PG4 z Gdańska),
- masło jabłkowe Appelstrop (PHU Opitz z Żelichowa),
- praliny (Cappucino Cafe z Sopotu),
- piernik staropolski z Powiśla (Elżbieta Szczukowska z Rakowca),
- wino gronowe czerwone (winnica Anna De Croy z Głobina)
- oraz Goldwasser (restauracja Winne Grono z Gdańska).
Napisz komentarz
Komentarze