Noc Biologów to jedna z najchętniej odwiedzanych imprez popularnonaukowych w Polsce. W tym roku naukowcy z gdańskich uczelni zaplanowali na piątek, 13 stycznia niemal 100 atrakcji.
Motywem przewodnim tegorocznego wydarzenia jest „Woda - źródło życia - teraźniejszość i przyszłość”. Naukowcy UG przygotowali dziesiątki atrakcji związanych z tym tematem, w tym warsztaty z tworzenia modelu czaszki delfina w 3D czy wykład na temat katastrof ekologicznych w rzekach.
Po raz pierwszy w historii Nocy Biologów na UG wydarzenie poprowadzą także studenci Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Młodzi artyści zaprezentują autorskie projekty, dla których inspiracją była... czaszka bobra europejskiego.
Chcemy pokazać, że biologia to fascynująca nauka, ale wszystko przekazać w przystępny sposób
dr Elżbieta Sontag / UG
Tymczasem, na Międzyuczelnianym Wydziale Biotechnologii UG i GUMed, uczestnicy będą mogli poznać barwny świat roślin oraz nauczyć się kuchni molekularnej. Wszystkie wydarzenia odbywają się w ramach pikniku popularnonaukowego w głównym holu budynku MWB UG i GUMed w godzinach 16-20.
Część zajęć odbędzie się poza uczelnią. W godz. 17-20 pracownicy gdańskiego ZOO pokażą nocne życie dzikich zwierząt, a o godz. 17.30 w Gdyńskim Akwarium rozpoczną się warsztaty połączone ze zwiedzaniem „Powrót do przyszłości”.
To już dwunastu edycja ogólnopolskiej imprezy. Na samym Wydziale Biologii wydarzenia potrwają aż 140 godzin lekcyjnych.
- Chcemy pokazać, że biologia to fascynująca nauka, ale wszystko przekazać w przystępny sposób - mówi dr Elżbieta Sontag z Katedry Zoologii Bezkręgowców i Parazytologii UG koordynująca wydarzenie na Wydziale Biologii.
W programie m.in. wykłady o mikroplastiku, o ludzkim mikrobiomie i o tajemnicach testów diagnostycznych, warsztaty kuchni molekularnej czy izolowania DNA z owoców oraz piknik popularnonaukow, na którym będzie można dowiedzieć się m.in. czym jest hodowla roślinna in vitro, w jaki sposób hoduje się rośliny w szkle albo jak można wykorzystać sinice. Szczegółowy program znajdziesz TUTAJ.
Napisz komentarz
Komentarze