Jaka kuchnia będzie najbardziej popularna w 2025 roku? O pewne prognozy pokusili się pracownicy naukowi Uniwersytetu SWPS.
To będziemy jeść w 2025 roku
Od pewnego czasu obserwujemy stałe zainteresowanie kuchnią roślinną, zero waste, zrównoważonym rozwojem czy lokalnością.
Od pandemii na znaczeniu zyskały żywność funkcjonalna i suplementy diety. O ile początkowo w tym segmencie największy udział stanowiły produkty poprawiające pracę jelit i ogólnie wpływające na układ trawienny, tak teraz coraz więcej mówi się o jedzeniu mającym poprawiać jakość snu, kondycję skóry (np. produkty z kolagenem) czy o właściwościach neuroprotekcyjnych.
dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek / kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS
Jeśli chodzi o trendy kulinarne, ekspertka zwraca też uwagę na:
- napoje proteinowe,
- bezalkoholowe wina,
- napoje roślinne z ziemniaków,
- ryby z puszki,
- deski przekąsek,
- matchę
- i pierogi.
Prognozuje się, że największą popularnością ciągle będą cieszyć się kuchnie azjatyckie, w szczególności japońska, koreańska czy indyjska.
Smaki i posmaki 2025 roku
Smaki i posmaki 2025 roku to:
- pikantny,
- ostro-słodki,
- umami,
- posmak: tamaryndowca, szafranu, koperku, kurkumy, pandanu czy brązowego cukru.
– Inspiracji do gotowania będziemy szukać głównie w Internecie. Na znaczeniu jeszcze bardziej zyskają krótkie rolki prezentujące łatwe, ekonomiczne i szybkie w przygotowaniu potrawy – wskazuje ekspertka.
Napisz komentarz
Komentarze