Miniony długi weekend w Swołowie to była przede wszystkim okazja, by poznać i degustować potrawy i wyroby z gęsiny. Można było skosztować i kupić gęsinę w różnych odsłonach kulinarnych: gęsie okrasy, smalce gęsie i smarowidła, pierogi i kartacze z gęsiną, gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone i faszerowane, półgęski wędzone na zimno, wędliny z gęsiny, galarety, pasztety z gęsi oraz zupy na gęsinie.
W Swołowie obecnych było blisko 90 wystawców, a wśród nich m.in. koła gospodyń wiejskich, przetwórcy, rolnicy oraz gospodarstwa agroturystyczne, lokalni hodowcy, restauratorzy i profesjonalni szefowie kuchni, którzy zaprezentowali swoje umiejętności. Tradycyjnie odbył się konkurs na najlepszego wystawcę gęsiny.
CZYTAJ TEŻ: W Swołowie zakończył się festiwal pomorskiej gęsiny. Impreza przyciągnęła tłumy
Oto laureaci:
- 1 Miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Aksamitki we Wszędzieniu za czarninę
- 2 miejsce - Patrycja Jaśkiewicz z Kruszyny za półgęsek wędzony z gęsi owsianej
- 3 miejsce - Katarzyna Szmigiel-Bąk z restauracji Do Brzegu w Ustce za bułkę szarpaną z gęsiną
- Wyróżnienie - KGW Naćmierz za zupę naćmieski orient
Organizatorami wydarzenia są Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie (oddział Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku) oraz Zagroda Inicjatyw Twórczych (instytucja Centrum Kultury Gminy Redzikowo), a partnerem Starostwo Powiatowe w Słupsku. Impreza została objęta honorowym patronatem marszałka województwa pomorskiego Mieczysława Struka.
Napisz komentarz
Komentarze