Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pomorze z dużymi sukcesami na Targach Smaki Regionów w Poznaniu

Województwo pomorskie zdobyło kilkanaście nagród podczas Targów Smaki Regionów 2022, odbywających się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Wśród tych laurów jest aż siedem wysoko cenionych Pereł - naród przyznawanych w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów.
Pomorze z dużymi sukcesami na Targach Smaki Regionów w Poznaniu

Autor: materiał prasowy | UMWP

W finale konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów wysoko cenione Perły zdobyły produkty z Pomorza, które uczestniczyły w konkursie o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Otrzymały je kaszubskie breitlingi wykonane przez Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy; świeży naturalnie tradycyjny twaróg półtłusty z OSM Maluta w Nowym Dworze Gdańskim; miód leśny spadziowo-nektarowy z ekologicznego gospodarstwa pszczelarskiego Eko-Barć z Biernatki; mirabelka do mięs i deserów z Fungopolu; bezie z kaszubską maleną z piekarni-cukierni Bernarda i Jacka Jarzębińskich; deser żuławskich kolejarzy z PHU Opitz Bety Opitz; wreszcie piwo Tafel z Browaru PG4.

To nie wszystko. Praliny od Cappuccino Cafe otrzymały Medal Targów Smaki Regionów 2022. Przyznano też cztery wyróżnienia, które otrzymały: żuławski olej porowy z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego Jaworscy; sok kaszubski z truskawek od Fundacji Izba Regionalna w Zgorzałem/Zyta Górna; helskie anchois z restauracji Gryfon; wreszcie beza rokitnik z Sopockiego Młyna. 

Pomorskie może się też pochwalić nagrodą indywidualną - to Klucz Do Spiżarni Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, który przyznano Krzysztofowi Pałkowskiemu, dyrektorowi Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego. Owe "klucze" otrzymują osoby, organizacje czy instytucje zasłużone dla ochrony dziedzictwa kulturalnego, także dla rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.

Na poznańskich targach poszczególne województwa urządzały własne stoiska. Tak też uczynił samorząd województwa pomorskiego. Na stoisku znalazła się żywność wysokiej jakości, wykonana z użyciem tradycyjnych receptur pochodzących z naszego regionu. Swoje produkty zaprezentowało 10 wystawców: producent soków jabłkowych, browary rzemieślnicze, wytwórca smacznych wyrobów z truskawek, przetwory rybne, pieczywo, ciasta, lody. Wysokie oceny odwiedzających stoisko Pomorskiego odbierało też za wygląd i wystrój. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama