Niedawno pisaliśmy o realizacji nowego programu Karola Okrasy, jednego z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia. Po kilku miesiącach przerwy ponownie za cel swoich kulinarnych podróży wybrał Pomorskie, dokładniej Kociewie i jego smakowity zakątek – gospodarstwo Anny Krużyckiej z Cieciorki „Makowa Koza”. Po raz pierwszy smakował kozie sery pani Ani na przełomie roku 2023/2024, kiedy to z udziałem Kociewianki zrealizowano czwarty odcinek z Karolem Okrasą. Gospodarz cyklu zabrał widzów na niezwykłą "wirtualną" podróż po Pomorskiem - Krainie Pięciu Żywiołów! Tematem przewodnim tego odcinka była łąka i to, co ma nam do zaoferowania.
CZYTAJ TEŻ: Kociewskie przysmaki z Makowej Kozy w programie Karola Okrasy
Na początku października w imieniu Karola Okrasy z Anną Krużycką skontaktował się reżyserfilmowej ekipy Tomasz Rostworowski.
- Uzgadnianie szczegółów programu trwało zaledwie kilka dni, a samo nagranie jedynie kilka godzin – mówi Anna Krużycka. - Pierwszy raz miałam okazję posmakować dania przygotowane przez Karola Okrasę na żywym ogniu. To było znakomite. To nie były jakieś wyszukane dania, jak placki ziemniaczane z grzybami – do tego sałatka śledziowa z żurawiną i miodem. To było po prostu przepyszne.
Najwyraźniej Karol Okrasa rozsmakował się w kozich serach Kociewianki. Anna Krużycka ma stadko kóz liczące około 40 sztuk i właśnie z mleka koziego tworzy różne smakowo sery. Wiedzę na temat hodowli kóz oraz warzenia serów zdobywała samodzielnie. Jej przygoda z kozami rozpoczęła się w 2006 roku.
I najważniejsze, odcinek programu „Okrasa łamie przepisy” wyemitowany zostanie 19 października o godz. 14.25 na antenie TVP1.
Napisz komentarz
Komentarze