Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Festiwal Nalewek Kaszubskich. Grand Prix dla czarnego bzu

Znamy wyniki Festiwalu Nalewek Kaszubskich organizowanego przez Muzeum Kaszubskie w Kartuzach! W tym roku różnice między poszczególnymi produktami mierzalne są niuansami, więc jury miało nieskończenie trudny orzech do zgryzienia
Festiwal Nalewek Kaszubskich 2024
Festiwal Nalewek Kaszubskich 2024 rozstrzygnięty!

Kategoria – Najbardziej wykwintna nalewka

  • Grand Prix - Joanna i Adam Ziegert za Nalewkę z bzu czarnego
  • Wyróżnienie – Teresa Puzdrowska za Pigwówkę
  • I miejsce – Marcin Cichowicz za Wermut winogronowy
  • II miejsce – Elżbieta Kukowska za Nalewkę z wiśni
  • III miejsce - Zbigniew Kuncewicza za Nalewkę klasztorną i Tarninówkę

Kategoria – Najładniejsze opakowanie i prezentacja nalewki

  • I miejsce - Gabriela Brylowska za Jeżynowe pragnienie
  • II miejsce - Maria Sikora za Kaszubską nalewkę ogórkową
  • III miejsce - Bronisława Bojka za Kaszubski Świt

Warto zwrócić uwagę, że w tym roku różnice między poszczególnymi produktami mierzalne są niuansami, więc jury miało nieskończenie trudny orzech do zgryzienia. Dotyczyło to części „medalowej”, bo decyzja o Grand Prix nasuwała się sama już z chwilą uniesienia naczynia z nalewką do nosa. Klarowność skojarzenia z wrażeniami doznawanymi przy przechodzeniu w słoneczny czerwcowy dzień obok rozkwitniętego krzaka czarnego bzu była tak oczywista, że momentalnie ustanowiła poprzeczkę na bardzo wysokim poziomie. Aptekarska dokładność w tworzeniu kompozycji sprawiła, że nalewka z kwiatów czarnego bzu była nią w istocie rzeczy i nie zakłócał jej nadmiar nawet ziarenka cukru, czy kropli nadmiernie ostrego alkoholu. 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama