7 kwietnia, podczas 14. finału plebiscytu nagrody zostały przyznawane w skali od jednego do pięciu widelców. W wydarzeniu wzięło udział ponad 250 właścicieli i szefów kuchni restauracji z całej Polski. W konkursie wyróżniono 11 trójmiejskich restauracji, w tym pięć z nich otrzymało najwyższą ocenę Grand Award – 5 widelców.
Na wydarzeniu można było otrzymać także nagrodę specjalną. Najlepszą restauracją z kuchnią gruzińską okrzyknięto sopocką Ocnebę, a nagrodę w kategorii „Kucharz odkrycie roku” otrzymał Jakub Łysk – szef kuchni Ristorante Con Giardinio z Gdańska. Wyróżniony tytułem „Szefa kuchni roku” został również Paweł Stawicki, od wielu lat związany z Gdańskiem, teraz pracujący w bydgoskiej restauracji Scoria.
CZYTAJ TEŻ: Restauracja Kuby Wojewódzkiego także w Gdańsku? Zamieścił wymowne zdjęcie
Nagrody przyznawano według zweryfikowanych ocen i recenzji internetowych oraz ocen inspektorów podczas badania Mystery Shopping. Celem plebiscytu jest promowanie jakościowych restauracji, w których najważniejsza jest miłość do gotowania. Gala jest również momentem podsumowania najważniejszych wydarzeń w świecie gastronomicznym, integracji oraz motywacji do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.
Napisz komentarz
Komentarze