W Oklaskach Stanisławie nie zabrakło i tym razem zdrowej żywności od lokalnych rzemieślników, którzy prezentowali swoją ofertę. Były: sery, wędliny, chleby, miody, soki, zakwasy i plony kociewskiej ziemi. Wśród wystawców nie zabrakło także producentów z Kaszub.
Wiosenny Dobry Targ 2024 w Oklaskach Stanisławie za nami!
Na stoisku pasieki Miodolandia miłośników miodów i innych produktów pszczelich nie brakowało, i nie ma się czemu dziwić. W pracowni pszczelej państwo Mirella i Mateusz Browarczykowie łączą troskę o zdrowie z tradycją. Ich produkty to nie tylko miód, ale także inne skarby pasieki, takie jak: propolis, pyłek pszczeli czy pierzga.
– Każda łyżeczka miodu to spotkanie z naturą Żuław! – zapewniali gospodarze pasieki.
Pierwszą pasiekę rodu Browarczyków założył dziadek pana Mateusza – Stanisław. Tym samym, już trzecie pokolenie pracuje z pszczołami. Pasieka Mirelli i Mateusza Browarczyków liczy około 250 rodzin pszczelich na Żuławach Gdańskich. Jeśli ktoś lubi słuchać opowieści o pszczołach, to bez żadnych limitów mógł czerpać z wiedzy i wspomnień rodzinnych rodu Browarczyków.
Niezwykle bogata była także oferta Anny Krużyckiej z Makowej kozy – serów z kociewskiej chaty. Pyszne produkty z niepasteryzowanego koziego mleka z dodatkiem kwiatów, przypraw, ziół kolejny raz podbiły serca i podniebienia w czasie Dobrego Targu. Wybór serów był bardzo bogaty. Można było ich spróbować z dodatkiem pistacji czy czarnuszki. Z zaciekawieniem przyglądano się też „czarnemu” serowi z popiołem spożywczym.
– Ten czarny to pewnie smakuje jak z ogniska albo wędzony – dyskutowali smakosze serów.
– Właściwie bardziej wygląda niż smakuje, ma wyrazisty smak, ale, wbrew pozorom, sery z popiołem zawsze są delikatne – wyjaśniała Anna Krużycka.
Na jej stoisku można było nabyć również ręcznie robione drewniane deski na sery.
Swoje produkty oferował także Jan Napieralski prowadzący ekologiczne gospodarstwo rolne Enco w Podrożu niedaleko Łeby.
– Na moich polach pojawiały się groch, pszenica, rzepak, facelia – mówił Jan Napieralski. – W 2020 r. gospodarstwo poszerzyło się o rodziny pszczele. W międzyczasie pojawiły się w nim również drzewa i krzewy owocowe (truskawki, czarne porzeczki, świdośliwy, śliwy, jabłonie, grusze, czereśnie), jak i ekologiczny ogród warzywny. Ze zbiorów przygotowujemy różnego rodzaju przetwory, jak oleje, dżemy, kiszonki, lub oferujemy je w pierwotnej formie, jak miód czy groch.
Gospodarz o każdym swoim produkcie opowiadał w szczegółach. Była także okazja do degustacji.
Niezwykłymi aromatami kusiła gości Dobrego Targu Manufaktura Wędliniarska Męczykowscy z Grabówka na Kaszubach. Niewielka rodzinna masarnia swoje produkty tworzy w naturalny sposób – wyrabia mięsa na kiełbasy i wędliny tradycyjnymi metodami, a następnie wędzi je w prawdziwej wędzarni. Wszystko bez ulepszaczy czy sztucznych wypełniaczy.
Starożuławski Czosnek można było natomiast nabyć na stoisku Elżbiety i Waldemara Fidutów z Gospodarstwa Rolnego – Plantacji Czosnku w Nowym Dworze Gdańskim.
– Sami siejemy, sadzimy, tłoczymy – mówią państwo Fidutowie. – Uprawiamy czosnek już niemal od 30 lat, odnawiamy plantacje z nasion. Wszystkie produkty są robione przez nas.
Wystarczyło zapytać o ofertę, a gospodarze nie tylko opowiadali o walorach zdrowotnych, ale i podpowiadali, jak ich produkty można wykorzystać w kuchni. Do dyspozycji kupujących były m.in. główki polskiego czosnku, olej lniano-czosnkowy, świetny zamiast masła, pasta czosnkowa (idealny dodatek do: mięs, sosów, makaronów, placków ziemniaczanych, kanapek, potraw z grilla). Do tego kiszony czosnek, czosnek Perlany w bursztynowej zalewie czy starokwas z białego i czerwonego buraka.
Na Dobrym Targu bez problemu można było też znaleźć stoiska z naturalnymi kosmetykami. Bukiet zapachów był zniewalający. A kto zrobił się głodny, mógł skorzystać z oferty gastronomicznej. Powodzeniem cieszyły się gofry, ciasta czy pizza serwowane przez gospodynie z gminy Tczew.
Na świeżym powietrzu czekały natomiast leżaki. Można było również pograć w tenisa stołowego, a około godz. 17.00 zatańczyć przy dźwiękach muzyki w wykonaniu Trójmiejskiej Kapeli Swingowej.
Dobry Targ na dobre wpisał się w kalendarz imprez organizowanych na Kociewiu. Wystawcy to sprawdzeni producenci, którym zależy na zdrowiu swoim i innych. Wszystko, co oferowano, było nie tylko zdrowe, ale i smaczne, rośliny natomiast urzekały paletą barw.
Napisz komentarz
Komentarze