W Swołowie koło Słupska zakończyła się dziś trzydniowa impreza „Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”. Na popularny festiwal pomorskiej kuchni tłumnie zjechali mieszkańcy regionu i turyści zainteresowani hodowlą gęsi pomorskiej i produktami wytwarzanymi z jej mięsa. Toteż największą popularnością cieszyła się biesiada z muzyka na żywo czy jarmark rękodzieła, ale też występy muzycznych zespołów oraz widowiska, warsztaty, pokazy prezentujące kulturę ludową tych stron, upowszechniające tradycję i historię Pomorza.
Publiczności szczególnie podobał się koncert Zespołu Pieśni i Tańca Bytów.
Wydarzenie w Swołowie z powodzeniem promuje tradycję spożywania gęsiny w okolicach dnia Św. Marcina. Jest to świetna okazja do popularyzowania wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości produktów z gęsi. W tych dniach w Swołowie rekomendowano też inne pomorskie produkty, pomorską kuchnię, rzemiosło.
W poniedziałek wspólnym odśpiewaniem hymnu uczczono w Swołowie Święto Niepodległości.
Napisz komentarz
Komentarze