Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kaszubski chleb prosto z pieca w Swornegaciach. Ma wyjątkowy składnik

Dwa rodzaje mąki, zakwas, drożdże, mleko, woda, a do tego przetarty gotowany ziemniak - to skład wyjątkowego, kaszubskiego Chleba Sworzyńskiego, który od 15 lat pieczony jest w plenerowym piecu opalanym drewnem przy Kaszubskim Domu Rękodzieła Ludowego w Swornegaciach. W wakacje każdy ma szansę trafić na warsztaty z jego wypieku i zabrać swoje „dzieło” do domu.
Kliknij aby odtworzyć

W Wiejskim Domu Kultury w Swornegaciach od 15 lat regularnie odbywają się warsztaty pieczenia tradycyjnego, kaszubskiego chleba, który wypiekany jest na dziedzińcu Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego w specjalnych chlebowym piecu opalanym drewnem.

W Swornegaciach pieką wyjątkowy kaszubski chleb!

Jak zapewnia Bożena Szwal-Gemba, prowadząca warsztaty wypieku chleba, na zajęciach tych powstaje bardzo tradycyjny i zdrowy chleb. 

- W składzie naszego Chleba Sworzyńskiego są dwa rodzaje mąki: pszenna i żytnia chlebowa, którą przywozimy z prawdziwego pobliskiego młyna. Nie znajdują się w niej żadne spulchniacze czy polepszacze powodujące dłuższą żywotność mąki. Takim tajnym składnikiem, który dodajemy do naszego chleba jest przetarty, gotowany ziemniak, który powoduje, że chleb dłużej jest świeży i nie czerstwieje. Ten chlebek jest bardzo zbliżony do tego, który kiedyś wychodził spod rąk miejscowych gospodyń - mówi instruktorka ze Swornegaci Bożena Szwal-Gemba. 

Warto podkreślić, że złożony z dwóch rodzajów mąki, drożdży czy zakwasu oraz ziemniaka, mleka i wody chleb trafia do specjalnego pieca, który znajduje się na dziedzińcu Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego. 

- Piec opalany jest drewnem sosnowym. Nagrzewamy go do temperatury około 230 stopni, ale jak to również dawniej bywało, nie korzystamy tu z termometru – podkreśla Bożena Szwal-Gemba.

CZYTAJ TEŻ: Na jarmarku pachnie świeżym pieczywem. XXVII edycja Święta Chleba

Wielkie doświadczenie instruktorów prowadzących warsztaty powoduje jednak, że chleb zawsze wyciągany jest w idealnym momencie i na sam jego widok oraz zapach chce się go od razu zjeść po wyjęciu z pieca. 

- Jedną z ciekawszych ofert całorocznych Wiejskiego Domu Kultury w Swornegaciach są warsztaty z tradycyjnych metod wypieku chleba. Prowadzimy je od 15 lat lat dla różnych grup wiekowych dla chętnych z całego regionu i z kilku ościennych powiatów, a latem dla gości i turystów z całej Polski – mówi Zbigniew Chrapkowski, kierownik Wiejskiego Domu Kultury w Swornegaciach. 

W Swornegaciach Chleb Sworzyński piekli m.in. prezenter pogody i dziennikarz Jarosław Kret, znany kucharz z telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej Karol Okrasa czy też aktorka Olga Frycz. Poza poznawaniem techniki wyrabiania wypieku, podczas gdy chleb jest zaczyniony, odbywa się prelekcja na temat chleba - jego tradycji i kaszubskim szacunku. 

A każdy „piekarz” na koniec otrzymuje certyfikat potwierdzający udział w warsztatach. Takie zaświadczenia ostatnio trafiły w ręce uczniów Szkoły Podstawowej nr 5 z Chojnic, którzy przyjechali na warsztaty. 

- W warsztatach uczestniczą uczniowie klas III Szkoły Podstawowej nr 5 w Chojnicach. Widzę, że są bardzo zadowoleni i wrócą do szkoły oraz do domów pełni wrażeń. Jest tu bardzo miła atmosfera. Oprócz udziału w warsztatach zwiedzimy Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego - mówi Ewa Wielewska, nauczycielka edukacji wczesnoszkolnej chojnickiej „piątki”.


„Ten artykuł został wsparty przez program grantowy „Media lokalne na rzecz demokracji” Journalismfund Europe”

JFE
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama