Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

W Tczewie rusza nowa Jadłodzielnia! Bierz, co chcesz i włóż coś też!

Przy ulicy Krótkiej 9-10 w Tczewie powstała Jadłodzielnia – społeczna wymienialnia jedzenia! Miejsce utworzone zostało na wniosek grupy nieformalnej w ramach projektu Fyrtel-Działamy dofinansowanego ze środków Urzędu Miasta w Tczewie. Oficjalne otwarcie już za kilka dni - 29 marca.
W Tczewie rusza nowa Jadłodzielnia! Bierz, co chcesz i włóż coś też!

Autor: Krystyna Paszkowska I Zawsze Pomorze

- Jadłodzielnia ma za zadanie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, a także wesprzeć osoby w trudnej sytuacji finansowej bądź po prostu osoby, które chcą coś zjeść i jednocześnie uratować jedzenie, które by się zmarnowało - mówi Paulina Kremer, członek zarządu Fundacji To i Co. - Jadłodzielnia składa się z szafki na suche produkty oraz lodówki na produkty wymagające warunków chłodniczych. 

Oficjalne otwarcie zaplanowano na godz. 14.00 - 29 marca. Podczas tego wydarzenia będzie można i skorzystać i  włączyć się w przygotowanie drobnego poczęstunku z pierwszych uratowanych od zmarnowania produktów!

Poznajmy zasady funkcjonowania Jadłodzielni: 

Co można przynosić do Jadłodzielni: 

  • produkty zapakowane lub w pojemnikach 
  • wyroby własne np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, najlepiej z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania 
  • sery, jogurty, twarogi 
  • owoce i warzywa 
  • produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed’’), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”)

Czego NIE można przynosić do Jadłodzielni: 

  • alkoholu, 
  • surowego mięsa, 
  • produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka, 
  • potraw, które mają w sobie surowe jaja 
  • produktów napoczętych, które mogą się szybciej przeterminować (np. otwartych puszek)

Jeżeli ktoś chce się zaangażować i zostać wolontariuszką/wolontariuszem Jadłodzielni – powinien napisać do organizatorów i zarazem opiekunów jadłodzielni na adres [email protected]

To nie pierwsza tego typu inicjatywa w Tczewie. W marcu 2021 roku, dzięki uprzejmości właścicieli lokali YOU. Restauracja/Pizzeria oraz po maluchu na Starym Mieście stanęła pierwsza Jadłodzielnia. Specjalna lodówka zlokalizowana była u zbiegu Pl. Hallera z ul. Krótką. O powstanie tamtej jadłodzielni zabiegała grupa młodych ludzi skupionych w grupie wolontarystycznej Young Heroes. Inicjatywa stworzenia specjalnej lodówki była reakcją na marnowanie w coraz większym stopniu żywności.

Z Jadłodzielni mógł korzystać każdy, nie tylko osoby potrzebujące pomocy. Chodziło o to, aby zamiast wyrzucać jedzenie na śmietnik, podzielić się nim z innymi. Taka jest idea lodówki społecznej: dzielimy się tym, co nam zbywa, bierzemy to, co potrzebujemy. W taki sposób zmniejszamy ilość marnowanego jedzenia. Ważną zasadą Jadłodzielni jest to, aby przynosić jedzenie tylko takie, które sami moglibyśmy zjeść, czyli nieprzeterminowane i zdatne do spożycia. Można jedynie mieć nadzieję, że obecna inicjatywa zagości w Tczewie na znacznie dłużej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama