Burgerownia w Gdyni robi najdłuższe hot dogi w Polsce!
Robota przy tym rekordowym hot dogu jest ogromna, zajmują się tym trzy osoby przez dwie godziny - wyjaśnia Michał Borkowski. - Dla ilu konsumentów taka "mega big kanapka" wystarczy, to już kwestia apetytu. Przygotowanie jest trudne. Nie ma szans upieczenia bułki o długości półtora metra, dlatego składamy hot doga z trzech części. Za to parówka znajdująca się wewnątrz jest już jedna. Przygotowanie tej parówki to również "wyższa szkoła jazdy", ponieważ potrafi pękać i łamać się. Nasz wytwórca parówek do hot-dogów, doskonała firma z Orłowa, podjął się tego zadania i radzi sobie z nim, jednak potrzeba trochę czasu, stąd zamawianie z wyprzedzeniem. Także z tego powodu nie ulokowaliśmy superdługiego hot-doga w menu - dodaje właściciel lokalu.
Angry Mike, czyli 1-5metrowy hot dog
Rekordowy hot dog powstaje na miejscu, składany jest na oczach klienta. Za to kulinarne cudo trzeba też zapłacić - cena wynosi 199 złotych. Czy to dużo? Oczywiście kwestia dyskusji, lecz kto by nie chciał uczestniczyć w konsumpcji takiego unikalnego dania?
- Na wiele zamówień tej wielkiej przekąski nie liczymy, to bardziej promocja dla naszego lokalu. Można zresztą wybrać krótsze hot dogi, od 20 centymetrów długości, poprzez 30 aż do pół metra. Zresztą szykujemy kolejne rekordowe danie - burgera o wadze 5 kilogramów. Będzie to bardziej tort burgerowy (śmiech), ale mamy klientów, którzy są obdarzeni wielkim apetytem - zapowiada Michał Borkowski.
Lokal o dźwięcznej nazwie Angry Mike działa od listopada ubiegłego roku, notabene jego nazwa pochodzi od samego właściciela. Zajmował się wyrobem napojów o oryginalnych recepturach i pandemia koronawirusa przysporzyła mu wielu kłopotów. Postanowił założyć burgerownię i tak zrobił. Lokal przy ul. Paprykowej w Gdyni nastawiony był dotąd głównie na dowóz potraw i przyrządzanie ich na wynos. Ponieważ jednak popyt rośnie, wkrótce Angry Mike przeniesiony zostanie do nowego, większego lokum przy tej samej ulic.
Napisz komentarz
Komentarze