Truskawka z certyfikatem
Skoro jest okazja, by spróbować prawdziwej truskawki kaszubskiej, grzechem byłoby nie skorzystać z okazji, jaką daje VI Festiwal Truskawek Kaszubskich w Chmielnie. To owoc niezwykły, bowiem Truskawka Kaszubska lub Kaszëbskô Malëna jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 1155/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tylko posiadanie certyfikatu uprawnia plantatorów do korzystania z tej nazwy.
Polski produkt regionalny na pocztowej edycji
Co ciekawe. Truskawka kaszubska ma też swoją specjalną pocztową edycję. Jako pierwsza znalazła się na znaczku pocztowym w ramach wydanej przez Pocztę Polską serii okolicznościowej ,,Polskie produkty regionalne’’. Wydano też okolicznościową kopertę i datownik z truskawką kaszubską.
Znaczki i koperty znajdują się w oficjalnym obiegu od 18 lipca 2013 r. i są dostępne w placówkach pocztowych. Oficjalna prezentacja pierwszego znaczka z serii okolicznościowej „Polskie produkty regionalne”, na którym widnieje truskawka kaszubska zarejestrowana jako Chronione Oznaczenie Geograficzne miała miejsce 2 sierpnia 2013 r. w Kartuzach w trakcie konferencji zorganizowanej z inicjatywy Spółdzielni Producentów Truskawek Kaszubskich.
Co powinniśmy wiedzieć o truskawce kaszubskiej?
Truskawka kaszubska posiada dość zmienny kształt: kulisto-stożkowaty lub kulisto-nerkowaty. Przekrój podłużny ma kształt sercowaty, poprzeczny - okrągły. Pierwsze owoce są duże lub średnie. Barwa skórki jest ciemnoczerwona wyrównana na całej powierzchni, lekko błyszcząca, natomiast po przekrojeniu intensywnie czerwona.
Owoce są jędrne, lekko twardawe, a zarazem soczyste. Pokryte są jedwabistą, bardzo cienką skórką, na której widoczne i wyczuwalne są pestki.
Ze względu na warunki dojrzewania truskawkę kaszubską odróżnia od uprawianych w innych regionach większa zawartość cukru w owocach. Wpływ na to ma specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, w szczególności występujące tu latem dobowe wahania temperatury - chłodne noce i upalne dnie. Truskawki kaszubskie są słodkie i aromatyczne. Dojrzewają na słonecznych stokach wzgórz morenowych w otoczeniu jezior i lasów sosnowych, muskane wiatrem od morza. Są wyśmienite!
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Truskawka kaszubska to jeden z najczęściej fałszowanych produktów rolnych w Polsce
Spotykamy się w Chmielnie
Impreza odbędzie się w sobotę [26.06.2022] w Chmielnie - Scena nad jeziorem Kłodno - Stadion Gminny przy ul. Grzędzickiego. Początek o godz. 12. Jedną z wielu atrakcji podczas festiwalu będzie (na wskazanych polach truskawkowych: U Chłopa ul. Wiejska)
TruskawkoRWANIE! WyWÓZ w pole z przystanku przy scenie.
Program imprezy
- 12:00 - Otwarcie stoisk; prezentacje wystawców oraz produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych. Uroczyste otwarcie Festiwalu
- 12:30 - Występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej „Łapalice"
- 13:00 – „Wielkie gotowanie" rozpoczęcie przygotowań do ustanowienia Rekordu Polski w przygotowaniu ponad 1500 truskawkowych knedli przez Łukasza Konika - kucharza, prezentera kulinarnego, eksperta kuchni molekularnej
- - Ocena uczestników konkursu „Truskawka w roli głównej -najatrakcyjniejsze stoisko truskawkowe Festiwalu"
- 13:15 - Edukacyjne warsztaty kulinarne: „Truskawkowe pole - poznaj tajemnice kaszubskich truskawek”. Rozdanie nagród dla dzieci i pasowanie na „Truskawkowego Eksperta”
- 13.30 - Pokaz kulinarny w wykonaniu ekspertów ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztof Szulborski i Andrzej Ławniczak oraz Rafał Nowakowski - przygotują truskawkowe specjały
- 14:00 - Występ Kaszubskiego Zespołu Pieśni i Tańca „Chmielanie"
- 14:30 - Prezentacja uczestników konkursu „Truskawkowa Kreacja"
- 15:00 - Prezentacje uczniów sekcji muzycznej GOKSiR Chmielno pod kierunkiem instruktora Piotra Jereczka
- - Ocena produktów w konkursie im. H. Gruchałowej o Puchar Ministra Rolnictwa
- 16.00 – „Wielkie gotowanie" BICIE REKORDU POLSKI w największej ilości knedli z truskawkami kaszubskimi
- 16.30 - pokaz kulinarny w wykonaniu ekspertów ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztof Szulborski i Andrzej Ławniczak oraz Rafał Nowakowski przygotują truskawkowe specjały
- 17:00 - Wybór Królowej Truskawek Kaszubskich sezonu 2022
- 17.30 - pokaz kulinarny w wykonaniu ekspertów ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztof Szulborski i Andrzej Ławniczak oraz Rafał Nowakowski przygotują truskawkowe specjały
- 17:30 - Koncert Zespołu LILI cz. I
- 18:30 - Ogłoszenie wyników konkursów kulinarnych. Ogłoszenie wyników głosowania na najatrakcyjniejsze truskawkowe stoisko Festiwalu
- 19:00 - Koncert Zespołu LILI cz. II
Napisz komentarz
Komentarze