Portal ocenia, że uprawiane w na terenie powiatów kartuskiego, kościerskiego i bytowskiego truskawki odmian Elsanta, Honeoye i Senga Sengana, zawierają więcej cukru niż inne odmiany truskawek, co czyni je wyjątkowymi pod względem specyficznego smaku. Ich smak krytycy kulinarni z TasteAtlas oceniają, jako słodki, aromatyczny i zrównoważony, przypominający smak truskawek leśnych. Ten typowy owoc z naszego regionu regionu, można spożywać samodzielnie lub w różnych słodkich deserach i ciastach.
CZYTAJ TEŻ: Truskawka kaszubska to jeden z najczęściej fałszowanych produktów rolnych w Polsce
W ocenie portalu Kaszëbskô malëna ustępuje w smaku jedynie greckim brzoskwiniom odmiany Naoussas oraz aromatycznym mandarynkom z greckiej wysp Chios. Smak wszystkich tych owców oceniony został na 4,7 w pięciogwiazdkowej skali.
W pierwszej dziesiątce rankingu znalazły się także greckie pomarańcze z Krety i jabłka z okolic Zagory, a także hiszpańskie brzoskwinie i pomarańcze, serbskie maliny, włoskie cytryny z Salerno oraz tropikalne owoce mangostanu z Indonezji
Też smaczne znad Wisły
Doceniono także inne owoce z Polski. Na 18. miejscu sklasyfikowano wiśnię nadwiślańską z województwa lubelskiego. Małopolskie jabłka łąckie to 20. najlepszy owoc na świecie, wyprzedzający aż o 16 pozycji renomowane jabłka grójeckie. W pierwszej setce znalazły się także polskie suszone śliwki: szydłowska (miejsce 58) i suska sechlońska (pozycja 88).
Kulinarny portal TasteAtlas, który określa się jako „encyklopedia smaków i światowy atlas tradycyjnych potraw, lokalnych składników i autentycznych restauracji”. Jego autorzy chwalą się, że skatalogowali ponad 10 000 produktów spożywczych i napojów.
Napisz komentarz
Komentarze