Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kaszubska truskawka drugim najsmaczniejszym owocem na świecie!

W rankingu 100 najlepszych owoców na świecie, sporządzonym przez portal kulinarny TasteAtlas, drugie miejsce zajęła truskawka kaszubska. Wysoko na tej prestiżowej liście znalazły się także inne polskie owoce.
Kaszubska truskawka drugim najsmaczniejszym owocem na świecie!

Autor: Karol Makurat | Zawsze Pomorze

Portal ocenia, że uprawiane w na terenie powiatów kartuskiego, kościerskiego i bytowskiego truskawki odmian Elsanta, Honeoye i Senga Sengana, zawierają więcej cukru niż inne odmiany truskawek, co czyni je wyjątkowymi pod względem specyficznego smaku. Ich smak krytycy kulinarni z TasteAtlas oceniają, jako słodki, aromatyczny i zrównoważony, przypominający smak truskawek leśnych. Ten typowy owoc z naszego regionu regionu, można spożywać samodzielnie lub w różnych słodkich deserach i ciastach. 

Reklama
CZYTAJ TEŻ: Truskawka kaszubska to jeden z najczęściej fałszowanych produktów rolnych w Polsce

W ocenie portalu Kaszëbskô malëna ustępuje w smaku jedynie greckim brzoskwiniom odmiany Naoussas oraz aromatycznym mandarynkom z greckiej wysp  Chios. Smak wszystkich tych owców oceniony został na 4,7 w pięciogwiazdkowej skali.

W pierwszej dziesiątce rankingu znalazły się także greckie pomarańcze z Krety i jabłka z okolic Zagory, a także hiszpańskie brzoskwinie i pomarańcze, serbskie maliny, włoskie cytryny z Salerno oraz tropikalne owoce mangostanu z Indonezji

Też smaczne znad Wisły

Doceniono także inne owoce z Polski. Na 18. miejscu sklasyfikowano wiśnię nadwiślańską z województwa lubelskiego. Małopolskie jabłka łąckie to 20. najlepszy owoc na świecie, wyprzedzający aż o 16 pozycji renomowane jabłka grójeckie. W pierwszej setce znalazły się  także polskie suszone śliwki: szydłowska (miejsce 58) i suska sechlońska (pozycja 88).

Kulinarny portal TasteAtlas, który określa się jako „encyklopedia smaków i światowy atlas tradycyjnych potraw, lokalnych składników i autentycznych restauracji”. Jego autorzy chwalą się, że skatalogowali ponad 10 000 produktów spożywczych i napojów.

Reklama
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama