„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa” to książka kucharska autorstwa Marii Disslowej (1870-1936), przed wojną wieloletniej dyrektorki lwowskiej szkoły gospodarstwa domowego, pedagoga. Słynne dzieło sztuki kulinarnej wydane zostało w 1931 roku przez Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu. Z zamieszczonych tam, na prawie 700 stronach, przepisów, są i te na pączki. Warto spróbować, jak smakowały i czy wypieki według dawnych receptur przewyższają smakiem te, po które zwykle ustawiamy się w kolejce w tłusty czwartek. A ten już, przypomnijmy, 24 lutego.
Tłusty czwartek 2022. Ciekawe przepisy na pączki
- Wybrałam przepis na pączki Bardzo Dobre. Do klasycznego ciasta drożdżowego dodajemy rum.
Składniki:
½ kg mąki, 3 dkg drożdży, 6 żółtek, 8 dkg cukru, 10 dkg masła, łyżka stołowa rumu, ¼ litra mleka, łyżeczka soli, cytrynowa skórka, konfitury. Do smażenia: 1 kg smalcu. Do pudrowania: cukier z wanilją
Wykonać drożdżowe ciasto zwyczajnym sposobem, gdy urośnie nabierać łyżką 3 dkg wagi, maczać palce w maśle, rozpłaszczyć ciasto, nakładać konfitury do środka, zebrać ciasto i ucisnąć palcami, by się utworzyła okrągła bułeczka, kłaść zasklepioną stroną na pomączoną serwetę, gdy pączki podrosną, obrócić na druga stronę. Spróbować czy ciasto rumieni się, poczem wkładać do smalcu po kilka pączków, by swobodnie pływały i nie stykały się. Kładzie się stroną, która leżała na serwecie do góry, przykryć pokrywą i wolno smażyć na niezbyt silnym ogniu; zrumienione pączki obrócić widelcem i smażyć z drugiej strony, nie przykrywać pokrywą, przez co dostaną ładnej, jasnej obrączki. Usmażone ocukrować. Z tej ilości będą 32 sztuki.
-
Róże karnawałowe
Przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1954 roku, autorstwa inż. Zofii Czerny.
Róże karnawałowe to niegdyś bardzo popularne, pięknie wyglądające ciasteczka z ciasta na faworki. Podawało się je zwykle, obok pączków i faworków, w tłusty czwartek.
Składniki:
25 dkg mąki, 2 dkg tłuszczu, 3-5 żółtek, sól, 1 łyżka spirytusu, 30 dkg tłuszczu, 5 dkg cukru waniliowego
Tłuszcz posiekać z mąką. Ukształtować wianuszek, dodać żółtka, sól, nożem zarobić tak gęste ciasto, by przy wałkowaniu jak najmniej podsypywać. Gdy część mąki złączy się z żółtkami, obrać nóż, zagniatać ciasto dłonią, aż utworzy jednolitą masę. Nastawić tłuszcz do smażenia. Ciasto podzielić na części, wywałkować niezbyt grubo, wykrawać po 3 kółka różnej, lecz dopasowanej wielkości, każdy krążek nadcinać w kilku miejscach na obwodzie, zlepiać po trzy, najmniejszym na wierzch, smarując środki białkiem. Zrobić próbę temperatury tłuszczu, ciasto omieść z maki szczoteczką, wrzucać na gorący tłuszcz małymi płatkami ku dołowi, gdy się zrumieni, odwrócić szpikulcem. Wyjąć na bibułę dla osączenia z tłuszczu, osączone róże ułożyć na talerzu, posypać cukrem i wanilią, przybrać konfiturą. Układać jedne na drugich na okrągłym półmisku.
- Faworki Tanie z bardzo popularnej kiedyś książki Jana Czernikowskiego „Ciasta, ciastka, ciasteczka” z 1966 roku.
Składniki:
20 dkg mąki, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka oleju, 2 jaja, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka octu, cukier puder do posypania, olej lub margaryna do smażenia
Przyrządzanie: Zagnieść bardzo gęste ciasto i wyrabiać 1 godzinę uderzając wałkiem. Następnie nakryć serwetką i wystawić do chłodnego miejsca na 1 godzinę. Rozwałkować cienko bez podsypywania mąką, pokrajać na paski 3x10 cm i uformować faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gorące faworki osuszone na bibule posypać cukrem pudrem.
Napisz komentarz
Komentarze