Czym jest żywienie pozajelitowe, nazywane też dożylnym oraz parenteralnym?
Co to jest żywienie pozajelitowe?
Polega na bezpośrednim podawaniu do układu krążenia wszystkich niezbędnych dla organizmu składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody – w ilościach odpowiednich dla aktualnego zapotrzebowania organizmu. Substancje te powinny się znajdować w formie możliwej do przyswojenia i wykorzystania w procesach metabolicznych. Przygotowanie oraz podanie takiego żywienia wymaga współpracy lekarzy, farmaceutów i pielęgniarek.
Sztum: W szpitalu powstała pracownia żywieniowa
Przygotowanie odpowiednich mieszanek do żywienia pozajelitowego odbywa się już w nowej pracowni utworzonej w Aptece Szpitalnej w Sztumie. Powstają zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, cały proces przeprowadzany jest w specjalnych pomieszczeniach, z zastosowaniem sterylnych preparatów oraz materiałów jednorazowego użytku. Zajmuje się tym zespół farmaceutów szpitalnych.
Pierwszymi pacjentami, którzy korzystali z tej formy żywienia, byli podopieczni Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii sztumskiego szpitala. Dr n. med. Wojciech Sakiewicz, dyrektor tej placówki ds. medycznych, zarazem ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych podkreśla rolę właściwie dobranej farmakoterapii w połączeniu właśnie z żywieniem pozajelitowym.
– Zastosowanie tej formy leczenia prowadzi do zmniejszenia liczby powikłań, skrócenia pobytu pacjentów w szpitalu oraz ich szybszego powrotu do codziennego funkcjonowania – mówi dr Wojciech Sakiewicz.
Odpowiednio dobrane żywienie nie tylko skraca czas rekonwalescencji, ale także przyspiesza gojenie ran, co jest kluczowe dla pacjentów po zabiegach operacyjnych i w stanach krytycznych.
Joanna Figger / pielęgniarka koordynująca na Oddziale Chirurgii Ogólnej szpitala w Sztumie
Kluczowym elementem procesu podawania przygotowanych mieszanek są tzw. worki RTU (ready-to-use), czyli przemysłowe worki dwu- i trójkomorowe zawierające roztwory glukozy, aminokwasów oraz – w przypadku wersji trójkomorowej – emulsji tłuszczowych. Przed podaniem pacjentowi wymagają one aktywacji, czyli zmieszania zawartości komór, oraz suplementacji dodatkowymi składnikami, jak witaminy, pierwiastki śladowe i elektrolity. Niektóre rodzaje mieszanin pozwalają także na dodanie wody lub innych substancji, zgodnie z zaleceniami producenta.

– Aktywacja oraz suplementacja worków żywieniowych muszą odbywać się w ściśle określonych warunkach, w Aptece Szpitalnej, zgodnie z wytycznymi producenta. Proces ten może być wykonywany wyłącznie przez wykwalifikowany personel farmaceutyczny, co gwarantuje bezpieczeństwo pacjentów. Szkolenia dla personelu Apteki Szpitalnej oraz personelu szpitala w Sztumie na temat aktywowania i suplementowania mieszanin żywieniowych w warunkach jałowych zostały przeprowadzone zgodnie z najnowszymi Farmaceutycznymi Standardami Żywienia Klinicznego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego – wyjaśnia dr n. farm. Katarzyna Molęda-Krawiec, dyrektor ds. farmacji Grupy American Heart of Poland.
Gdzie powstaną kolejne pracownie żywieniowe?
Grupa AHP planuje otwarcie kolejnych pracowni żywieniowych w:
- ośrodku AHP w Bielsku-Białej
- oraz w Szpitalu im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim.
Napisz komentarz
Komentarze