Podczas warsztatów będzie można wspólnie przygotować i udekorować pierniczki z wcześniej przygotowanego ciasta.
– Idealne pierniczki sprawdzą się jako ozdoby na choinkę lub słodki poczęstunek – zachęca Aleksandra Grońska z Działu Edukacji Narodowego Muzeum Morskiego. – To jednak nie wszystko! Stworzymy piękne świąteczne dekoracje: malowane drewniane bombki oraz gwiazdkowe magnesy. Na zakończenie zadbamy, by pierniczki bezpiecznie trafiły do domów, przygotujemy dla nich specjalne opakowania.
Czym różnią się nadwiślańskie pierniczki od tradycyjnych?
– Przygotowujemy pierniczki, które będzie można zawiesić na choinkę – zauważa Aleksandra Grońska. – Przy okazji ich tworzenia, zabieramy naszych gości w historyczną podróż z przyprawami korzennymi. Można będzie też dowiedzieć się, jak kiedyś podróżowały towary, a wszystko to jest z piernikami związane.
.jpg)
– Wszystko będzie przygotowane, wystarczy tylko przyjść i dobrze się bawić – zachwala Aleksandra Grońska. – Ciasto piernikowe powinno leżakować, dlatego będzie przez nas wcześniej przygotowane. Każdy dostanie swój kawałek ciasta, żeby mógł sobie te pierniczki przygotować. Oczywiście, będą też do dyspozycji różnych kształtów foremki. Będziemy te pierniczki wykonywać w Centrum Konserwacji Wraków Statków, więc ich kształty będą pasować do tego budynku.
Jednak Aleksandra Grońska, przyznaje, że te pierniczki nie będą raczej nadawały się do jedzenia.
– Centrum nie jest przystosowane do warunków cukierni, dlatego nasze pierniczki raczej powinni posłużyć jako ozdoby choinkowe – mówi. – Za to jednego nie będzie im można odmówić – będą roztaczać wspaniałe aromaty.
Warsztaty tworzenia „nadwiślańskich pierniczków” już w najbliższą sobotę, 14 grudnia w Centrum Konserwacji Wraków Statków. Początek o godz. 11.00. Wstęp wolny.
Napisz komentarz
Komentarze