Pyszna impreza
Biesiada rozpocznie się 24 sierpnia o godzinie 12.00 na Targowisku Miejskim przy ulicy Morskiej we Władysławowie, skąd korowód z Rybacką Orkiestrą z Jastarni na czele uda się nad brzeg morza przy wejściu na plażę nr 1. Tam odbędzie się rekonstrukcja połowu szprotowym niewodem dobrzeżnym - tzw. bretliżnikiem.
Po pokazie około godziny 13.30 na Targowisku Miejskim organizatorzy zapraszają na degustację prażnicy z bretlingami – tradycyjnej potrawy, która w czerwcu br. została zarejestrowana w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako produkt tradycyjny.
Do godz. 17:00 wydarzeniu towarzyszyć będą występy zespołu Czarne Kapelusze oraz wokalisty i trębacza Siergieja Kriuczkowa.
Jednocześnie na Skwerze nad Zatoką przy ul. Bohaterów Kaszubskich od godz. 14:00 do 17:00 odbywać się będą gry, zabawy i animacje dla dzieci wraz z poczęstunkiem.
Od godz. 18:00 do 23:00 przewidziano zabawę taneczną dla dorosłych przy muzyce zespołu Absolwenci. O 21:00 organizatorzy zapraszają na niezwykły pokaz tańca z ogniem w wykonaniu grupy Sota Fireshow.
Kaszubskie bretlingi na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa
Chrupiące, małe szprotki, obtoczone w mące i smażone na głębokim tłuszczu to przekąska od lat serwowana w kaszubskich barach. W 2021 roku bretlingi zostały wpisane - na wniosek stowarzyszenia Dziedzictwo Kulturalne Szlakiem Północy - na prestiżową Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako danie z województwa pomorskiego.
Po śledziu mancowym po Kaszubsku, to kolejny produkt tradycyjny Kaszub Północnych i województwa pomorskiego na tej prestiżowej liście. W 2022 trafiło na nią także helskie anchovis.
Bretlingi zamiast chipsów
Kaszubskie bretlingi to małe szproty, które obtacza się w mące (najlepiej krupczatce) i smaży na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Współcześnie używa się do tego frytownicy. Podaje je się na ciepło. Najlepiej smakują skroplone sokiem z cytryny lub z zimnym sosem majonezowo-chrzanowym. Mogą być podawane jako przystawka lub przekąska, rzadko jako główne danie.
CZYTAJ TAKŻE: Nie znasz sekretów kuchni kaszubskiej, nie nadużywaj słowa „kaszubski” do każdego dania
Przekąska ta znana jest w pomorskich barach i restauracjach przynajmniej od początku lat siedemdziesiątych XX wieku, a na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia powszechnie zaczęto nazywać ją kaszubską nazwą brétling. Za inspirację posłużyły popularne wśród mieszkańców wybrzeży południowej Europy małe, suszone rybki, powszechnie wykorzystywane jako szybka przekąska. Bretlingi kaszubskie to danie podobne, ale wykonane przez smażenie, a nie suszenie.
Pyszna przekąska z małych ryb
Bałtycki szprot to jedna z najczęściej wykorzystywanych ryb w tradycyjnej kuchni mieszkańców północnych Kaszub. Jej masowe występowanie oraz mały rozmiar sprawiał, że nie cieszyła się uznaniem u kupców. Z tego powodu powszechnie trafiała na rybacki stół. Na Nordzie szprotki serwowano w formie odgłowionej i wypatroszonej, a konserwowało się je tradycyjnie przez zasolenie lub marynowanie. Do niedawna bardzo popularne były również szproty wędzone. Zasolone w beczkach szproty przechowywano w każdej rybackiej spiżarni. Obok śledzi były podstawowym produktem przechowywanym na zimę.
Napisz komentarz
Komentarze