W konkursie co roku mogą brać udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, jakie na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.
– Głównym celem Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, a także promowanie produktów żywnościowych wytwarzanych z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców. Mamy w regionie wiele wyjątkowych produktów kulinarnych. Warto się nimi chwalić, bo to część naszego pomorskiego dziedzictwa – podkreśla Adam Gawrylik, członek Zarządu Województwa Pomorskiego.
CZYTAJ TAKŻE: Wybrano Bursztynowe Laury „Pomorskie Smaki” Marszałka Województwa Pomorskiego. Zgłoszeń było aż sześćdziesiąt
– W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 73 produkty, specjalna komisja oceniła 33 z nich. Wybór nie był łatwy, wszystkie propozycje zasługiwały na wyróżnienie. Ale jak konkurs to konkurs i zwycięzca może być tylko jeden – podkreśla marszałek Mieczysław Struk.
Pomorskie Smaki. Nagrodzeni w poszczególnych kategoriach
Produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody: masło sardelowe przygotowane przez Restaurację Gryfon z Jastarni.
Produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami: olej rydzowy, którego producentem jest gospodarstwo rolne Katarzyna Mładanowicz „Zdrowe z natury” Rolniczy handel detaliczny.
Napoje regionalne: Machandel produkowany przez Winne grono, Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków.
Produkty zbożowe i cukiernicze: beza z rokitnikiem, którą zaprezentowała Cappucino Cafe z Sopotu.
Inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi: zupa rybna Rebionka, przygotowana przez Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata.
Nagrody laureatom wręczyli marszałkowie województwa pomorskiego Mieczysław Struk oraz Adam Gawrylik. Spotkanie, które odbyło się 8 lipca 2024 r. było także okazją do rozmów o pomorskim dziedzictwie kulinarnym, które jest coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce ale i całej Europie.
Co wyróżnia nagrodzone produkty? Przede wszystkim lokalność i jakość.
– Nasz olej tłoczymy z lnianki, z naszych ekologicznych upraw – mówiła podczas uroczystości Katarzyna Mładanowicz, producentka oleju rydzowego.
Trzeba bowiem pamiętać, że olej rydzowy nie jest tłoczony z grzybów rydzów, ale właśnie z oleistej rośliny o nazwie Licznik Siewny. Równie ważne są składniki są receptury.
CZYTAJ TAKŻE: Apetyt na Pomorskie. Smaki dzieciństwa. Pamiętajmy o tradycji, warto do niej wracać
– Przepis na rebionkę, czyli zupę z ryb słodkowodnych, ma już ponad sto lat. To tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie. A tym, co wyróżnia naszą zupę od innych jest to, że zabielamy ją mąką, śmietaną i żółtkiem – opisywała Halina Rogozińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata.
Warto więc odkrywać lokalne smaki i je degustować wg nagrodzonych „wskazówek” produktów i lokalizacji.
Napisz komentarz
Komentarze