Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Na terenie dawnej stoczni powstaje nowa restauracja. "Włoski styl i industrialna energia"

Już wkrótce w przestrzeni hali B64 na terenach dawnej Stoczni Gdańskiej otworzy się restauracja ZEROZERO, inspirowana włoskim stylem życia i miejską, industrialną energią Gdańska.
ZEROZERO
Otwarcie restauracji ZEROZERO zaplanowane jest na czerwiec

Autor: Przemek Mazur

Goście będą mogli spróbować tam ręcznie robionych makaronów oraz prawdziwej włoskiej pizzy. Oprócz tego będzie to miejsce spotkań i przestrzeń na wydarzenia muzyczne i kulturalne.

Reklama

- Zamiast tworzyć zamknięte enklawy, budujemy miejsce otwarte, oddychające, współtworzone z miastem. To pierwszy tak wyraźny l ifestyle’owy koncept w tej części Gdańska – i początek nowego etapu życia Młodego Miasta - zapowiadają twórcy ZEROZERO.

CZYTAJ TEŻ: W Trójmieście też jest smacznie! Restauracje z Gdańska, Gdyni i Sopotu wśród 100 najlepszych
(fot. Przemek Mazur)

Nowa przestrzeń będzie obejmowała 1200 metrów kwadratowych i zostanie podzielona na trzy poziomy – fermento (kuchnię), spontaneo (przestrzeń dla gości) oraz rilasso (przestrzeń rozrywkową). 

- Kotłownia hali B64 zamienia się w miejsce tętniące życiem – z zachowaniem detali, które przypominają o historii budynku. Dwa piece do pizzy to nie przypadek – to świadome nawiązanie do dwóch kotłów, które kiedyś ogrzewały tę przestrzeń - informują właściciele.

Restauracja będzie znajdowała się w hali B64. Autorem projektu są Maciej Rynkiewicz oraz studio AKURAT. Miejsce ma zostać otwarte w czerwcu 2025 roku. 

Reklama Newsletter Zawsze Pomorze - zapisz się

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
ReklamaZiaja włosy rosinna pielęgnacja