„Smaki Gdańska”. Wojciech Modest Amaro ambasadorem akcji
Podczas spotkania w restauracji Tygle Gdańskie w piątek, 10 listopada prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz ogłosiła nazwisko ambasadora akcji „Smaki Gdańska”, organizowanej przez Gdańską Organizację Turystyczną Visit Gdansk oraz Międzynarodowe Targi Gdańskie. Został nim Wojciech Modest Amaro.
PRZECZYTAJ TEŻ: Finalistka MasterChefa z Choczewa realizuje marzenie o swojej restauracji
Podczas spotkania z dziennikarzami Wojciech Modest Amaro podkreślał, że Gdańsk ma szczególne miejsce w jego życiu. Tu bowiem rozpoczęła się jego kariera kulinarna. Zwracał uwagę na tygiel multikulturowy, który wzbogacił gdańską kuchnię, i przypominał, że warto odkrywać pomorskie regionalne produkty, takie jak, np., rokitnik i przede wszystkim ryby.
„Smaki Gdańska”. Co to za projekt?
Wszystko zaczęło się od uwspółcześnionego opracowania 107 przepisów kulinarnych, pochodzących z książki Marie Rosnack „Danziger Koch-Buch” z 1858 roku. Album „Smaki Gdańska” autorstwa Aleksandry Kucharskiej i Katarzyny Fiszer zainspirował gdańskich restauratorów, prowadzących lokale na Głównym Mieście. Dziś w już dziewięciu restauracjach partnerskich można zamówić takie smakołyki, jak chociażby dorsz z rakami, kaczka w kasztanach czy młode kurczęta w sosie agrestowym.
PRZECZYTAJ TEŻ: Biedni rycerze i grasica, czyli smaki dawnego Gdańska
W akcji biorą udział:
- Restauracja Mercato (Hotel Hilton Gdańsk),
- Restauracja Vidokówka (Olivia Star Top),
- Restauracja Elephant,
- Restauracja Horizon,
- Restauracja BonŻur,
- Restauracja Villa Eva,
- Restauracja Tygle Gdańskie,
- Restauracja Oria Magic House
- i Restauracja Magiel.
PRZECZYTAJ TEŻ: Opowiedzą o sekretach dawnego Gdańska, które można odkryć dzięki rycinom
Oferują one m.in takie kulinarne „cuda”, oparte często o lokalne produkty, jak: dorsz z rakami, masło sardelowe, ozór cielęcy, zielona zupa z ziołami, kaczka w kasztanach i kalafior z rakami w sosie śmietanowym. Wiadomo już, że kolejne lokale czekają na włączenie się do akcji promującej kulinarną tradycję Gdańska.
Napisz komentarz
Komentarze